Primal

2019. október 23. 20:38 - Kővári György Márió

Aki a '90-es években sokat nézte a Cartoon Networköt, gyakran találkozhatott Genndy Tartakovsky nevével. A keresztnév miatt én sokáig azt hittem, hogy egy női rendezőről van szó, de aztán kiderült, hogy Genndy "rendes" neve Gennagyij Tartakovszkij, és egy orosz - férfi - animátor.
Nos, a Dexter laboratóriuma, a Pindur Pandúrok, a Szamuráj Jack és a Star Wars - Klónok háborúja alkotója, némi Hotel Transylvániás kitérő után, visszatért az általa olyannyira kedvelt rajzstílushoz, és létrehozott egy cseppet sem gyerekeknek való sorozatot.

Miután párját és gyerekeit megöli egy dinoszaurusz, egy ősember magányosan tengeti napjait. Egy alkalommal megmenti egy nőstény tyrannosaurus életét ragadozó fajtársától, ám a kicsinyek így is odavesznek. A közös tragédia összekovácsolja az evolúció hajnalán álló előembert a kihalástól egy szempillantásra lévő hüllővel, és onnantól közösen próbálnak túlélni, miközben nem csak ők vadásznak másokra, de mások is őrájuk.

Néhány paleontológus biztosan felvonná a szemöldökét, amiért együtt lát egy ősembert egy dinoszaurusszal, de fogadjuk el, hogy ebben az "ős-fantasy" világban ez a valóság.

Szerencsére Agyart (ez a dínó neve elvileg) nem antropomorfizálták, hanem megmarad állatnak, akként viselkedik, míg az ember (Lándzsa) is ösztönösen gondolkodik és cselekszik, nem modern humánként. Nyilván a nézői azonosulás elősegítése érdekében azért nincsen túlbonyolítva a sztori, szóval könnyen emészthetőek a látottak.

A Primal legerősebb húzása azonban nem ember és állat "barátsága", hanem hogy nincsen benne semmilyen szöveg, Lándzsa is csupán morgásokkal kommunikál, így a produkció visszatér a mozgóképes (némafilmes) alapokhoz, ahol a történetet, a szereplők motivációit és egymáshoz fűződő viszonyait kizárólag a képek mesélik el, mutatják be.

Fontos kiemelni, hogy ez egy minimum 16-os karikás széria, hiszen sok a kendőzetlen, véres jelenet, melyekben bőven fröccsen a vér, szakadnak le végtagok és törnek be koponyák. Egy kíméletlen, zord vadonhoz ez a stílus illik.

Az első évadban 10 epizód lesz, ebből egyelőre 5 látható, a folytatás jövő év elején érkezik, de bejelentettek egy egész estés filmet is.

Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9015257786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása