Végtelen történet

2019. december 24. 11:50 - Kővári György Márió

Anyja halála óta Bastian az apjával él, aki viszont nem nagyon foglalkozik vele, osztálytársai is folyton piszkálják, így a kisfiú a könyvekbe menekül. Egy nap, miután ismét megkergették, Bastian egy könyvesboltban szóba elegyedik az eladóval, aki óva inti egy bizonyos könyvtől, a fiú viszont titokban kölcsönveszi és az iskola padlásán olvasni kezdi a Végtelen történetet. Hamarosan kiderül, hogy a halálos Semmi által pusztulással fenyegetett Fantáziaország sorsa nem csupán egy ifjú harcoson, Atreyun, hanem a könyvet olvasó Bastianon is múlik.

Wolfgang Petersen ifjúsági fantasyje 1984-ben a valaha készült legdrágább német mozifilm volt. Azóta eltelt 35 év, és a filmnek továbbra is megvan a maga kult státusza, amit az egyre harmatosabb folytatások sem tudtak lerombolni.

Ebből a korból talán két hasonló jellegű filmet tudnék példaként hozni: a Fantasztikus labirintust és a Willowt, hiszen ahogy a Végtelen történetben, úgy azokban is egy különleges világ kerül veszélybe, így egy fiatal főhősnek kell helytállnia, ám a feladat elvégezéséhez előbb fel kell nőnie.

A Végtelen történet üzenete ma is világos (bár a filmben is elhangzik, biztos, ami biztos): az emberek egyre inkább elvesztették a képzeletüket,"leszálltak a felhők közül" az álmaik és vágyaik feladásával, ami végső soron boldogtalanná teszi őket, Bastiannak viszont megvan a lehetősége, hogy tegyen ez ellen, ilyen módon tehát a film egyfajta pszichológiai példamese, ami azt szolgálja, hogy lélekben erősebbé és tudatosabbá tegye az embereket.
Mondjuk, a könyv teljesen más és persze sokkal jobb a filmadaptációnál, ami nagyjából csak a történet felét dolgozza föl.

Érdekes abba is belegondolni, hogy 35 éve is (ill. régebben, mert a film forrásául szolgáló regény 1979-ben jelent meg) már annyira jellemző volt ez a társadalmi jelenség, hogy könyvekben, filmekben is feldolgozták. Ahhoz képest ma - szerintem - lényegesen rosszabbul állunk, hiszen ami "fantáziatörténeteket" az emberek napjainkban kapnak, azok legfeljebb kis időre képesek kikapcsolódást nyújtani (már ha), de hosszú távon, pláne elgondolkodtató, személyiségfejlesztő módon szinte alig (tisztelet a kivételnek).


Bár némely trükk még mai szemmel nézve is szép, összességében tekintve a Végtelen történet nem öregedett túl jól. A maga korában nyilván káprázatosnak számított (pláne nem hollywoodi filmhez képest), de 35 év távlatából a tempó már kissé lassú, a cselekmény, a konfliktus és a szereplők is túlságosan egyszerűnek, kidolgozatlannak hatnak, akik pedig már belenőttek a Marvel-éra CGI-orgiájába, lesajnáló mosollyal legyinthetnek az egyszerűcske optikai effektusok láttán.


Felnőtt fejjel nézve azért nem rossz élmény a film, annak tudatában pedig még érdekesebb, hogy ez jelentette a belépőt Wolfgang Petersen számára az Álomgyárba.

Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6815364806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása