Rare Exports: A Christmas Tale

2019. december 25. 22:39 - Kővári György Márió

Azt hiszem, a blogon eddig előforduló skandináv filmek alapján elmondható, hogy északon nem egészen komplett emberek élnek. Mármint nem hülyék vagy ilyesmi (sőt), de nagyon más kulturális gyökerekből táplálkoznak, mint Európa más részein és pláne Amerikában, ez pedig számunkra olykor egészen furcsa alkotásokat eredményez.
Vadásztak már trollokra, volt troll határőrnő is, meg afféle emberi fenevad, de a zombifilmekbe is belekóstoltak, nekem személy szerint azonban a huldra története és persze a valaha készült egyik legjobb vámpírfilm tetszett leginkább.
Na, mindezekhez képest most a finnek villantottak egyet, mégpedig nem kevesebbel, mint a Mikulással, vagyis Joulupukkival, a mosolygós, öreg bácsival. Aki tulajdonképpen nem is az, akinek gondoljuk.

Korvatunturi egy hegy a finn-orosz határ közvetlen közelében. A környéken élő Pietari és haverja felfedezi, hogy az orosz oldalon különös munkálatok folynak. Amikor a fiú apjának rénszarvasait lemészárolják, a férfi, a fia és néhány barátjuk nyomozni kezd, ám az elhagyatott telepen csak egy óriási lyukat találnak. Nem sokkal később Pietari apjának farkasvermében egy ruhátlan, idős férfira bukkannak. Lassan összeáll a kép: volt valami a hegyben, amit a bányászok kiástak, és ehhez köze van a nem beszélő, de a fiúra baljósan reagáló öregembernek is.


A film nincs másfél órás, szóval én vártam (és néztem) volna valami elborultabbat annál, hogy tucatnyi, hosszú, fehér szakállas, pucér öregember rohan a finn téli éjszakában. Jó, ebben is van nem kevés abszurditás, de azért ha már annyit fokozták a feszültséget a Mikulás valódi kilétével, meg hogy kiféle-miféle a vén fószer a veremben, akkor jó lett volna némi plusz hentelés is, csak hát erre már nyilván nem futotta a költségvetésből (mert így is elmehetett a pénz a néhány CGI-jelenetre). Kár, mert a remek alapötletet sokkal jobban is ki lehetett volna dolgozni, és elvinni az egész sztorit egy még őrültebb irányba, ahol Joulupukki tényleg megbünteti a rosszul viselkedő nem csak gyerekeket, de felnőtteket is.

Amennyire csontfájdítóan ostobaság volt pl. a Náci zombik, annak vérességét és szatirikusságát nyugodtan lehetett volna nagyobb mértékben használni ebben a filmben, és akkor akár egy társadalomkritikus trash-kulttá is válhatott volna.

Így csak egy érdekes, de kissé felemást filmecske, ami azért

Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6915366018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása