Időről időre

2018. június 10. 12:25 - Kővári György Márió

A 70-es évek Terminátora? Végül is... Nicholas Meyer egészen formabontó scifit tett le az asztalra ezzel a filmmel, aminek az alapötletére sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy hétköznapi lenne (James Cameron talán innen is inspirálódott).
 
H. G. Wells, a viktoriánus író és feltaláló megalkot egy gépet, amivel utazni lehet az időben, és amit rögtön el is lop a férfi barátja, akiről kiderül, hogy nem más, mint a rettegett Hasfelmetsző Jack. A gyilkos 1979-be szökik az őt üldöző rendőrség elől, Wells pedig utána megy, hogy megpróbálja visszavinni a saját idejébe. Eközben megismerkedik egy Amy Robbins nevű nővel, akiről hamarosan kiderül, hogy Jack is szemet vetett rá.
 
Kíváncsi vagyok, mit szólhattak a korabeli nézők ehhez a filmhez, ami túl a nyilvánvaló tudományos-fantasztikus elemeken még némi társadalomkritikát is tartalmaz.

Ekkor már túl voltunk a Star Treken és persze a Homályzónán, szóval akkora újdonság nem lehetett az időutazás témája, de ilyen formában nem biztos, hogy előfordult "nagy" filmekben. 

Én végig egységesnek éreztem a tempót, komolyabb üresjáratok sincsenek, Meyer végig fenn tudja tartani a figyelmet, képes feszültséget teremteni, és bár napjainkban sokkal feszesebb és gyorsabb film készülne (több akcióval nyilván), így is megállja a helyét.
 
Malcolm McDowell rutinosan parádés ebben a szerepben is, remekül hozza a modern világban csetlő-botló, de mégis elszánt figurát, David Warner (Jack) kiköpött szőke Javier Bardem, Mary Steenburgennek pedig jó lecke volt ez a megmártózás az időutazásban a Vissza a jövőbe 3-hoz.
Érdekesség, hogy a zenét Rózsa Mikós szerezte.
Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9414758065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása