A világítótorony

2019. december 21. 22:03 - Kővári György Márió

Valamikor az 1890-es években két férfi érkezik egy magányos kősziklán magasodó világítótoronyba; egy tapasztalt vén róka és egy fiatal, aki korábban Kanadában dolgozott favágóként, de a pénz miatt elvállalta ezt a munkát.
Az idősebb toronyőr minden feladatot ifjabb társára tol, kezdve a ciszterna takarításától egészen a gépek karbantartásáig; a fiatalembernek viszont lassan elege lesz a folyamatos megalázásból, így az egyre gyakoribb közös lerészegedések és kényszeredett barátkozás ellenére a két férfi fokozatosan egymás ellen fordul.

Minimál kamara-pszichothriller; a 4:3-as képarány (pontosabban 1.19:1, vagyis majdnem teljesen szabályos négyzet), a fekete-fehér színvilág, az expresszionista fényképezés pedig csak fokozza a bezártság-érzetet és az ezzel együtt lassan, de biztosan kialakuló tébolyt.

Abban nem vagyok egészen biztos, hogy mi volt evvel az író-rendező szándéka, bár egy interjúban úgy fogalmazott, hogy "semmi jó nem sül ki abból, ha két férfi csapdába esik egy óriási falloszban", a nyomasztó hangulat viszont annyira erős, hogy - ha lehet így mondani - bőven túllendíti a nézőt ezen, így ha végig képes ülni a közel 2 órát, bizonyos lehet benne, hogy kegyetlen élményben lesz része.

Willem Dafoe és Robert Pattinson az év egyik legjobb színészi alakítását nyújtja, irgalmatlan energiákat szabadítanak fel magukban és egymás felé.

Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr4915362922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása