A Lego-kaland

2014. július 03. 10:48 - Kővári György Márió

Legózni jó, ezt már korábban tisztáztam, ezért általában a Legós animációs filmek is jók, bár az is igaz, hogy a színvonal hullámzó. Akad olyan, ami kifejezetten a gyerekeket célozza, ezért egy felnőttnek szinte kínszenvedés végignézni, mások viszont éppen hogy az idősebb korosztály számára készülnek, amolyan paródiák, melyekben hemzsegnek a különféle filmekre és a populáris kultúrára utaló gegek. Nekem személy szerint a Star Wars - The Padawan Menace című Lego-film tetszett eddig a legjobban, itt, a Filmkockán viszont a Lego Batman: A film kapcsán írtam nemrég bejegyzést.
A 2014-es mozi A Lego-kaland címet viseli, és összességében ez mondható a legáltalánosabb, leguniverzálisabb történetű alkotásnak a dán játékgyár figuráit felvonultató mozgóképek sorában.

 
Emmett egy teljesen átlagos építőmunkás, aki tökéletesen meg van elégedve az életével: a tévében ugyanazt nézi, mint mindenki más, a rádióban ugyanazt a zenét hallgatja, mint mindenki más, ugyanazt eszi és issza, mint mindenki más. A derék Lego-férfiú megszokott hétköznapjai aztán fenekestül felfordulnak, amikor találkozik egy Csoda Kitty nevű tüneményes nővel, aki elmondja neki, hogy egy prófécia szerint ő a Különleges, a kiválasztott, aki arra hivatott, hogy az ellenállás élére állva megállítsa a titokzatos Kragle-t, ami pusztulással fenyegeti Legovilágot. A megváltó-szerepre abszolút alkalmatlan Emmettnek fel kell nőnie a feladathoz, és ebben támogatókra, de ellenfelekre is akad.
 
 
Ismételten hangsúlyozni kell, hogy a sok Lego-film közül nem mindegyik alkalmas "felnőtt-fogyasztásra", és ebben az esetben is erről van szó, szóval ennek köszönhető, hogy sokan nem bírják végignézni, mivel annyira infantilis. Ám ez így van rendjén, ugyanis A Lego-kaland a gyerekkorú nézőket célozza, és nekik remek kikapcsolódást nyújthat, hiszen minden megvan benne, ami egy ilyenfajta "meséhez" kell (a mese szót szándékosan, az egyszerűség kedvéért használom; ez fejezi ki a legérthetőbben azt, amit ki akarok fejezni): szimpatikus, vicces főhős, mókás segítőtársak, egy gonoszságában is humoros ellenfél és annak hasonszőrű jobbkeze, látvány, akció, hepiend, és persze rengeteg poén. (Igaz, eme poénok java részét - szerintem - a gyerekek jó eséllyel nem értik meg, de annyi baj legyen, a film e nélkül is élvezetes lehet a számukra, a cselekmény követéséhez meg nem muszáj minden geg-forrást ismerni.)
 
Vannak persze szereplők, akik a kisebbek számára is ismerősek lehetnek, így például Batman, aki ezúttal is parodisztikus figura, de megjelennek karakterek a Star Wars világából is, ennélfogva ha egy gyerek látta valamelyik Lego Star Warst, akkor ismerőként tekinthet Landora, Hanra, Threepiora és Csubira. Számtalan kisebb-nagyobb, verbális és vizuális poén van ezekre a szereplőkre aggatva, ám ettől még a kétbalkezes, de azért őszintén helytállni próbáló főhős áll a cselekmény középpontjában.
Sok felnőtt nyilván (azon is) fanyalog (hozzáteszem: joggal), hogy a történet gyakorlatilag egy az egyben aMátrixot idézi (Trinitystül, Orákulumostul, Smith ügynököstül), de egy 5-10 éves kiskölyköt ez pont nem érdekli (hiszen jó eséllyel úgysem látta Wachowskiék trilógiáját), szóval ezúttal inkább fogadjuk el, hogy ez a film ilyen, és nyeljük le a felemás érzést, ami felmerülhet bennünk. (Más kérdés persze, hogy 15 évvel a bemutatója után mennyire poén ismét Mátrixos látványvilággal, trükkökkel - vagy akármivel - előhuzakodni ahelyett, hogy valami egyedi kitalálásával próbálkoztak volna az írók...)
 
 
Akad azért egy eléggé érdekes és váratlan dramaturgiai fordulat, mégpedig a "valódi világ" megjelenése; itt hangzik el a film tulajdonképpeni üzenete is (szerencsére nem túl szájbarágósan), ám valahol ez a bizonyos "lényeg" egyben önmaga ellentmondása is. Nem csak azért, mert kissé közhelyes (még ha igaz és megszívlelendő is), hanem mert hiába tanít arra, hogy mindannyian különlegesek vagyunk és kvázi ne álljunk be a sorba, de közben a film éppen annak a szórakoztatóiparnak a terméke, amely a globalizált tömeg- és gagyikultúrát csapja a nézők arcába nap mint nap - évtizedek óta.
Itt éreztem egy kicsi logikai bukfencet, de persze ettől még a mondanivaló alkalmas arra, hogy - megfelelő magyarázattal kísérve - a gyerekeket ne a birkanyáj felé terelje, ahol együtt bégetheti a nyájnótát a többiekkel.
 
 
Technikai szempontból nagyon érdekes alkotásról van szó, az animáció ugyanis CGI és hagyományos stop motion keveréke. Minden környezeti elem és fizikai szimuláció (füst, folyadékok stb.) Lego-darabokból épül fel, beleértve akár a lézersugarakat vagy a tenger vízét.
További különlegesség, hogy lényegében minden "Lego-dramaturgia" szerint épül fel, sőt maga az alapkonfliktus is (beleértve a Kragle-t) "Lego-szemszögből" kerül bemutatásra, mintha mi magunk is apró, sárga figurák lennénk, akként gondolkodnánk és éreznénk, cselekednénk.
 
A Lego lényege, az alkotás és a kreativitás is megjelenik, így a mozis formanyelvi eszközökkel együtt a végeredmény egy kedves, szórakoztató, vidám gyerekfilm, amit - némi türelemmel - a felnőttek is képesek végigülni.

Felnőttként: 6,5/10

Gyerekként: 7,5/10

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr566469879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MiKeyRuLeS 2014.07.03. 20:11:52

Everything is AWESOME!!!

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2014.07.03. 21:43:57

Ha már Lego-film, had ajánljak egyet, amit egy jó barátom készített a padláson: www.youtube.com/watch?v=5Z5eKQ8oJSM

Globetrotter2014 2014.07.04. 08:52:18

Ez egy elég gyenge próbálkozás. HA előre tudom hogy ez egy igzi Will Ferrel film, megspórolok egy blamát.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.04. 08:54:35

@ZF2: Ez nem Will Ferrel-film, csak mellékszerepel benne és szinkronizál. Ez egy gyerekfilm, nem a felnőttek a célcsoport. Így kell hozzáállni, nem pedig irreális elvárásokat támasztani.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.04. 13:27:39

erről eddig mindenhol csak jókat olvastam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.04. 13:59:38

@Kővári György Márió: igen, meg fogom nézni, de vszínű kivárom még adja az hbo. :)

Jegkoko 2014.07.04. 20:03:17

Nagyon rossz lett,az idei év egyik leggyengébb filmje a godzillával holtversenyben.Nem voltak különösebb elvárásaim de még szórakoztatónak se mondhatnám.

Reman 2014.07.04. 20:03:41

Szia filmkocka,

Én a családommal néztem végig. Szerintem vannak részek, amik nekem jönnek be, vannak, amin a kicsik röhögnek nagyot. Nekem annyi volt a tanulság: igenis jól tettem, hogy a fiam és a haverjai agyatlan jókat játszhatanak az én SW legóimmal! És igen, mindig szétesik pár egység - de ez LEGO, mindig újra lehet építeni. És meg is csináljuk a fiammal, nincs őbenne semmi rossz érzés, hogy "tönkretette, amit Apa épített".
Szerintem erről (is) szól a film.

Egy apró észrevétel: akivel találkozik Emmett, az Vadóc.
Csodakitty: (tudom, mert a feleségem ezt kapta szülinapjára...)

www.kockaaruhaz.hu/lgl-ke45-lego-movie-vilagito-csoda-kitty-kulcstartodisz-lgl-ke45-6651.html/hun/

RT

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.04. 20:07:46

@Jegkoko: Az, hogy neked nem szórakoztató, nem jelenti azt, hogy másnak sem. Ami azt illeti, nekem sem volt életem legjobb filmélménye, de ettől elvonatkoztatva kell a film előnyös és hátrányos tulajdonságait vizsgálni. Megint csak azt mondom, ami a header-ben is olvasható: nem attól lesz jó egy film, mert valakinek tetszik, mint ahogy attól sem lesz rossz, mert valakinek nem tetszik.

Ez egy gyerekfilm, gyerekeknek készült, nem húsz, harminc, negyven éves felnőttek számára. ÍGY kell ehhez a filmhez hozzáállni, gyerekként, nem pedig felnőttként. Úgy valóban eléggé próbára teszi a türelmet, egy gyereknek azonban egészen mások az elvárásai.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.04. 20:11:27

@Reman: Ez volt a cél, hogy a kicsik szórakozzanak jól, márpedig ez valószínűleg össze is jött. Neked is mondom, hogy nem a felnőtt nézők voltak a célcsoport, szóval ebben az esetben a fanyalgások nem teljesen jogosak.
Olyan ez, mintha egy gyerek véleményére lennénk kíváncsiak valamilyen aktuálpolitikai kérdésben... más szint, más igények, más reakciók.

Ha a fiadnak leesett némi tanulság a film alapján, a produkciónak máris volt értelme, elérte és teljesítette a célját, amit kitűzött magának.

Globetrotter2014 2014.07.04. 21:46:56

@Kővári György Márió: Ferrel az egyetlen ismert színész aki személyesen is szerepel a filmben, maga a film is olyan "willferreles" lett. Eddig egy filmét se csíptem, már a promóciós lego sorozatból látni lehetett hogy itt valami nem stimmel.

Szerintem a kicsik se szórakoztak annyira (a mi esetünkben legalábbis így volt). Ez ilyen sokat markol keveset fog dolog. SZVSZ a tanulság is inkább a felnőtteknek szólt (ne verd kalodába a gyereked fantáziáját).

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.04. 21:50:27

@ZF2: Én nem nézek WF-filmeket, mert színvonalasabb humorra van igényem általában, szóval nem tudom, ez mennyire volt WF-es film, de elhiszem neked, ha mondod.

Egy bizonyos korosztálynak szerintem lehet szórakoztató a film, anélkül is, hogy megértenék a tanulságot. Nyilván vannak persze gyerekek, akiknek ennek ellenére sem tetszik, de hát nem vagyunk egyformák.
süti beállítások módosítása