Cannibal Holocaust

2019. október 26. 20:08 - Kővári György Márió

Híres, vagyis inkább hírhedt ez az 1980-as olasz (!) film, ami megalapozta a found footage horror műfaját, az idők során pedig még kult státuszt is elnyert, de sajnos ettől még bődületes ostobaság marad, ami bár nyomokban tartalmaz mondanivalót (vagy hát annak szándékát), de tehetség híján Ruggero Deodato rendező csak másfél órányi öncélú mocskot hozott létre.

Bár kétségtelen, hogy a maga idejében nagyot ütött a film, legalábbis olyan értelemben mindenképp, hogy sok országban betiltották, Deodatot egy időre lecsukták gyilkosság vádjával és be kellett bizonyítania, hogy a látottak nem történtek meg igazából, a Cannibal Holocaust mai szemmel nézve se nem ijesztő, még kevésbé horrorisztikus (pedig a cenzúrázatlan - amúgy nagyon szépen felújított - verzióhoz volt "szerencsém").


Oké, elismerem, közel 40 év során rengeteget fejlődtek a különleges effektusok, szóval ezt a produkciót szigorúan a saját keretei között kell vizsgálni, nem pedig ahhoz mérve, honnan hová értek ez idő alatt a filmes trükkök, de még ha így is teszünk, akkor sem sok gore-jelenetet találunk.

Engem például a vér feltűnő hiánya zavart. Egy kannibálos filmben, ahol embereket ölnek meg és darabolnak fel, alig van vér - noha az emberi testben található mintegy 5 liter vérnek bőven volna hol megjelennie ilyenkor. Mégis alig csordogál valami.

A vértelenség egy dolog, de egy másik, hogy a sztori illúziója már szinte a legelső párbeszédes jelenetben elvész (és nem is tér vissza), az utószinkron ugyanis annyira természetellenes, hogy egyszerűen sehogy sem illenek össze a hallottak az amúgy pocsék színészi "alakításokkal".


Vacilláltam egy pillanatig, hogy a kultikussága miatt Egynek jó értékelést adjak, de aztán meggondoltam magam, mert ez a szar szemét szar nem ér másfél órát az életből, így hát:

Szólj hozzá!
Címkék: Inkább ne

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr3115265698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása