Mielőtt lemegy a Nap

2018. október 15. 13:17 - Kővári György Márió

Kilenc évvel Jessie és Celine találkozása után egy véletlen során akad össze a két főhős Párizsban, ahol az íróvá lett fiú könyvbemutató körúton van, a lány pedig a városban él.
Kiderül, hogy annak idején Jessie visszament Bécsbe, de Celine nagymamája váratlan halála miatt nem tudott megjelenni a megbeszélt randevún. Azóta eltelt majdnem 10 év. Mi történt ez idő alatt? Sosem tudták elfelejteni egymást, bár életük elindult egy irányba, de igazán egyikük sem boldog. Talán minden másképp lenne, ha annak idején telefonszámot cserélnek?

Richard Linklaternek másodszor is sikerült elsütnie minimálötletét, mely gyakorlatilag semmi másról nem szól, mint hogy két ember beszélgetve sétál. Képileg nem is lett különösebben izgalmas a folytatás, de a lényeg nem is ebben van, hanem a főszereplők egyéni és a másikhoz fűződő viszonyának alakulása, az életről való elmélkedésük a személyes tapasztalatok alapján.

Linklater, Ethan Hawke és Julie Delpy visszavett az intellektuális pettingből, ehelyett főképp a párkapcsolatok mibenlétét és (nem)működését, a boldogságkeresést boncolgatják. Ez pedig egy örökké aktuális téma, amit már évezredek óta próbál a művészet megválaszolni.
Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9914787436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása