80 SOHA nem látott fénykép a Mad Max-filmek forgatásáról (kivéve, ha rájuk gugliztál)

2016. október 18. 22:37 - Kővári György Márió

George Miller az 1970-es évek végén szinte szó szerint a semmiből teremtette meg Mad Max disztópikus világát; bár ennek legfőbb oka abban keresendő, hogy egyszerűen nem volt pénze drágább filmet készíteni. Hogy előteremtse a forgatáshoz szükséges mintegy 350 ezer ausztrál dollárt, egy kórház sürgősségi osztályán dolgozott orvosként, ahol számtalan motor- és autóbaleset áldozata fordult meg a kezei alatt, ez pedig felettébb hasznosnak bizonyult a film látványvilágának létrehozásához. Ahogy mondani szokás: a többi pedig már mozitörténelem.

Mad Max (1979)

Mel Gibson teljesen véletlenül kapta meg a címszerepet; a húgát kísérte el egy meghallgatásra. Amikor a szereplőválogatók meglátták az arcát, amin egy előző éjjeli kocsmai verekedés nyomai éktelenkedtek, azt mondták neki, hogy jöjjön vissza három hét múlva, amikor a statisztákat hallgatják meg - a színész arca viszont az idő alatt teljesen meggyógyult, így amikor visszament, már nem ismerték fel, ezért felkérték egy próbára Max szerepére.

A szűkös költségvetés miatt valódi, leselejtezett rendőrautókat használt a stáb, igazi bőrből készült jelmez viszont csak a Goose-t alakító Steve Bisley számára készült, mindenki más műbőr kosztümökkel volt kénytelen megelégedni.

A filmben látható banda - megint csak a kevés pénz miatt - valódi motorosokból állt, akiknek mindig teljes jelmezben kellett megjelenniük a forgatáson. Mivel ilyenkor a kellék-fegyvereik is náluk voltak, mindegyiküknél igazolás volt a produkciós cégtől, amit egy esetleges rendőri ellenőrzéskor kellett volna felmutatniuk.

A filmben használt motorokat a Kawasaki bocsátotta a stáb részére. Mivel ezek a típusok régi kiállítási darabok voltak, a vállalat nagylelkűen megengedte, hogy a szereplők néhányat megtartsanak a forgatás befejezése után.

Hugh Keays-Byrne (a film főgonosza) és a szereplők közül még ketten klasszikus képzésben részesült Shakespeare-színészek. Keays-Byrne Toecutter nevű figuráját részben Dzsingisz kánról mintázta.

Habár a szerény büdzsé sem tette lehetővé, a rendező nem is akart látványos akciójeleneteket, ehelyett a minél erősebb realizmusra törekedett. Ennek jegyében még a saját kisteherautóját is a produkció rendelkezésére bocsátotta; igaz, végül nem azt törték össze a nyitó jelenetben, hanem egy roncstelepről vásárolt replikát.

Mad Max 2 - Az országúti harcos (1982)

A Kölyök figuráját George Miller vietnami háborús árvák alapján találta ki, akik egykor tömegesen járták a főváros, Saigon utcáit.

Emil Minty 8 évesen kapta meg a Kölyök szerepét - több száz másik gyereket előzve meg.

A Kölyök az egész idő alatt egyetlen szót sem szól, csak morog. A film végén derül csak ki, hogy felnőttként ő a narrátor.

Max és a Kölyök barátkozását egy 1953-as western, az Idegenek a vadnyugaton című film ihlette.

Eredetileg George Miller rendezte volna az 1997-es Kapcsolatot, de a Mad Max 2 és 3-ért "cserébe" lemondott a lehetőségről.

Az Egyesült Államokban "Országúti harcos" (The Road Warrior) címen futott a produkció, mivel az első filmet csak kevés helyen mutatták be, így a Mad Max 2 cím "megzavarhatta volna a nézőket".

Az első tervek szerint Humungus Goose, azaz Max egykori társa lett volna, aki súlyos égési sérüléseket szerzett és a nem megfelelő orvosi kezelés miatt elvesztette az emlékezetét, ám ezt az ötletet később elvetették.
 

Humungust Kjell Nilsson, a svéd származású olimpiai súlyemelő játszotta.

Bár arra lehet gondolni, hogy a szőke fiú Wez szexpartnere, nem ez a helyzet. Egy törölt jelenet szerint Wez gyerekként megmentette Golden Boy életét, és azóta a pótapjaként neveli.

A filmből nem derül ki, hogy a cselekmény mikor játszódik, de George Miller elmondása szerint valamikor a 90-es évek közepén.

Az olajfinomító minden idők legdrágább díszlete volt, amit addig ausztrál filmben megépítettek. Az Új Dél-Wales-i sivatagban felhúzott komplexumot később teljesen lerombolta a legnagyobb robbanás, ami addig ausztrál filmben látható volt.

Hogy az autóját vezető Maxet oldalról lehessen félközeliben fényképezni, a kocsira egy különleges állványt szereltek, amely a kamerát és az operatőrt is tartotta - volna, csakhogy kissé elszámolták magukat a szerelők, így a szerkezet gyakran leért az aszfaltig, így haladás közben látványos szikraesőt zúdított az útra.

A szereplők jelmezeit használtruha- és sportboltokból, valamint szado-mazo eszközöket árusító üzletekből válogatták össze.

Max fekete Interceptorját az első film forgatása után megsemmisítették volna, ám az egyik stábtag szerint annyira jó kis autó volt, hogy végül megkímélték. Amikor a folytatás terve szóba került, sikerült az eredeti kocsit megtalálni és visszavásárolni a tulajdonosától.

Mel Gibsonnak mindössze 16 sornyi szövege van a filmben, ebből két mondat ugyanaz: "Csak a benzinért jöttem." Mivel ez idő tájt a színész szinte teljesen ismeretlen volt az USA-ban, a film előzetesei nem rá, azaz Maxre, hanem az akciójelenetekre koncentráltak.

Wez az első jelenetében egy nyílvetővel lelő egy rohanó nyulat. George Miller elmondása szerint ez trükk volt, és a nyúlnak semmi baja nem esett a forgatás során.

Mad Max 3 - Az igazság csarnokán innen és túl (1985)

Tina Turner figuráját az egész filmben egyetlen egyszer sem hívják a nevén (Entity).

A filmhez készült autók mind kézi sebességváltósok voltak, amiket Tina Turner nem tudott használni, ezért a kedvéért készült egy automata váltós is.

Ez volt az első Mad Max-film, amely amerikai koprodukcióban készült, ezért szerepelnek benne amerikai színészek is.

A szerep kedvéért Tina Turnernek le kellett borotválnia a haját, hogy a parókája megfelelően illeszkedjen a fejére. Az énekes-színésznőnek semmi problémája nem volt ezzel, hiszen amúgy is rendszeresen visel álhajat.

Tina Turner fémgyűrűs páncélruhája igen súlyos darab volt: több mint 50 kilót nyomott.

Komoly esély volt rá, hogy a harmadik film nem készül el, miután George Miller barátja és producere, Byron Kennedy életét vesztette egy helikopter-balesetben, miközben forgatási helyszíneket keresett. Többek között ezért is rendezte Miller csak az akciójeleneteket, míg a munka többi részét George Ogilvie-re bízta.

A film eredetileg amolyan poszt-apokaliptikus A Legyek Ura lett volna; egy csapatnyi gyerek, akik véletlenül egy felnőttbe botlanak. George Miller ötlete volt, hogy ez a felnőtt Max legyen.

Mad Max - A harag útja (2015)

Amikor Max és Furiosa összeverekszik, a nő belefejel a férfi arcába. A jelenet során Charlize Theron véletlenül eltörte Tom Hardy orrát, amit a gyógyulás ideje alatt zöld tapasszal takartak le, ami miniatűr greenboxként is szolgált, így utómunkával el lehetett tüntetni a sérülés nyomait.

A film körüli hype-nak részese volt az az elmélet is, miszerint ez a Max tulajdonképpen a Kölyök a második részből. A produkcióhoz készült négy részes képregényben a társíró George Miller világossá tette, hogy Tom Hardy és Mel Gibson karaktere egy és ugyanaz.

A filmben látható trükkök 80%-a valódi, élőben felvett jelenet. A vizuális effektusok zömével például Furiosa műkezét hozták létre...

...pontosabban, kiretusálták a képből Charlize Theron zöld fásliba tekert alkarját, és mögé/köré rajzolták a hiányzó gépi részeket.
 

A vizuális trükkök másik hányada a namíbiai sivatagot alakította át Max utópisztikus világává.

Tom Hardy bőrkabátja nem ugyanaz a darab, amit Mel Gibson viselt, viszont annak a legapróbb részleteit is magában foglaló másolat. Az eredetit egy raktárban találták meg, az alapján készült a replika.

A kaszkadőrök között sok olimpiai atléta volt, de a híres Cirque de Soleil artistái is feltűntek köztük.
 

Nathan Jones, vagyis Halhatlan Joe jobbkeze és fia, profi pankrátor, 213 cm magas. Érdekesség, hogy 2008-ban szerepelt az Asterix az olimpián című filmben, melyben egy Humungus nevű karaktert játszott.

Dane Grant, Tom Hardy dublőre és Dayna Porter, Charlize Theron helyettesítője a forgatás során jött össze, nem sokkal később pedig összeházasodtak, és azóta van egy kislányuk, akinek Ryder a neve.

A vak gitárost (Doof Warrior), akinek hangszeréből olykor lángcsóvák lövellnek ki, iOTA-nak hívják, polgári nevén Sean Hape, ausztrál zenész.

Minden Mad Max-filmben feltűnik egy színész, aki egy korábbi epizódban is szerepelt. Hugh Keays-Byrne volt az első rész főgonosza.

George Miller egyik korai ötlete az volt, hogy a negyedik Mad Max-mozi 3D-s legyen - viszont animációs.

A forgatókönyvhöz közel 3500 rajz készült, azaz storyboard. Ezen tervek szinte mindegyikét megvalósították a filmben, ill. főként ezek és nem a szkript alapján dolgozott a stáb.

A több mint fél éves namíbiai forgatás során Nicholas Hoult megtanult kötni az egyik sminkestől.

loading...

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1911818567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2016.10.19. 20:48:01

A nyílvető helyett a nyílpuska, vagy a számszeríj a megszokott elnevezés. Max üldöző autóján a látványos kompresszor nem volt ténylegesen a motorhoz építve, villanymotor forgatta, mikor a látványhoz kellett...

KékFény6 2016.10.19. 21:48:52

"A filmben látható banda - megint csak a kevés pénz miatt - valódi motorosokból állt" - Ezt nem értem. Ki másból állhatott volna? Olyanokból, akik nem tudnak motorozni? Ez manapság is így van. Ilyen szerepekre olyan statisztákat keresnek, akik tudnak pl. motorozni.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2016.10.19. 21:49:58

@Tesztelo.hu: valódi motorosok = nem betanított statiszták, vagy profi kaszkadőrök, hanem egy igazi, valódi motoros banda tagjai.

Kelly és a szexi dög 2016.10.20. 10:17:24

@Kővári György Márió: akkor valamit elcseszett a szövegkönyv fordítója,mert mintha nem egészen ezt mondanák a filmben...

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2016.10.20. 12:10:02

@Medgar: Ja, jó... anno nem magyarul láttam, fogalmam sincs, mit okoskodtak ki az írók a magyar verzióban.

Medgar 2016.10.20. 12:13:03

@Kővári György Márió: hát igen a képzelet az végtelen ha szinkronról van szó...

lutria 2016.10.20. 13:56:54

Nem értem azt a forgatási kellék megsemmisítési mániát-főleg ha járművekről van szó-bezzeg ha megmaradnak és 10-20év múlva előkerülnek a stúdió raktárából és el lehet őket adni jó áron vagy filmes múzeumba elhelyezni őket akkor jól jönnek...
Állítólag a Vissza a jövőbe fekete Toyota terepjáróját is megsemmisítették a forgatás után(filmben látszott is vagy 1 percig és ment 100 métert)pedig vissza is tehették volna a többi közé az autókereskedésben,vagy az itthon forgatott Die Hard -ban használt replika páncélautókat-pedig az építő cég kérte hogy legalább egyet hagy tartson meg-de nem engedték...

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2016.10.20. 14:01:47

@lutria: Néhány esetben, bár ez főleg díszleteknél fordul elő, azért semmisítik meg az adott kelléket, mert kell a hely az újnak. Egy lerobbant autó, amit költséges lenne üzemképes állapotba hozni, nem éri meg a vesződést, ezért sokszor egyszerűbb inkább bezúzni. Meg hát egy kis költségvetésű ausztrál filmben ki gondolna arra, hogy 20 év múlva minek lesz értéke?
Lehet, hogy jogi szempontokat is figyelembe kell venni ilyenkor. Talán a tervező-építő kiköti, hogy a forgatás után meg kell semmisíteni a kocsit, mert akkor ő jó pénzért újat építhet.

Macropus Rufus 2016.10.20. 15:12:17

@Kelly és a szexi dög: bezony. A fordító itt valami nagyon hülye hibát vétett. Az immortal halhatatlant jelent. Ua. a filmben halhatlant mondanak, aminek ugye teljesen más a jelentése: nem lehet hallani.

maksz 2016.10.20. 16:28:18

@Macropus Rufus: A filmben bizony valami elferdített nyelvet használnak, az angolban véletlenül sem Immortal, hanem Immortan Joe van. A Halhatlan frappáns fordítása ennek.

...és nem a halhatlan nem azt jelenti, hogy nem lehet hallani.

@Lutria: A "hadd" hogyan lesz "hagy"? Nem kekeckedni akarok tényleg, de már annyi helyen láttam így leírva, hogy arra gyanakszom én maradtam le valamiről.
süti beállítások módosítása