Star Wars - Dark Resurrection volume 0

2015. február 06. 08:00 - Kővári György Márió

Mintha olvasta volna Angelo Licata a Dark Resurrection első részéről írott bejegyzésemet, persze nem ez történt, egyszerűen csak több pénz és több szakember állt rendelkezésére a 2011-ben készült folytatáshoz, ennek pedig meg is lett az eredménye. Szinte az összes olyan hibát sikerült kiküszöbölni és/vagy elhagyni, ami a vol.1-et még jellemezte, így a vol.0 lényegében tévé-minőségűre sikerült. Egy vezető, országos televízió persze nyilván így sem venné meg (nem a színvonal, hanem a téma miatt), de pl. egy SyFy vagy akármilyen más sci-fi-csatorna gond nélkül műsorára tudná tűzni, mert a nívó simán eléri azt a szintet, sőt egyes produkciókét meg is haladja.

A történet:

Jóval az első film eseményei előtt járunk. Sorran, nagy hatalmú Jedi-mester Eron, egy ősi civilizáció nyomait kutatja, mert a legendák szerint e nép képviselői birtokában voltak a halhatatlanságnak.
Sokéves keresést követően Sorran és tanítványai rálelnek az eroni kultúra egy maradványára, a Resurrection nevű hadihajóra, mely magányosan kering egy távoli bolygó körül. Egy felderítőcsapat átszáll a járműre, Sorran pedig elindul, hogy megfejtse a hajó titkát, fiatal kísérői viszont ezalatt rájönnek, hogy a Resurrection egyáltalán nem olyan elhagyatott, amilyennek látszik.

Ami nem megy elsőre, megy majd másodikra

A film végestábjában fel van tüntetve, hogy a produkció költségvetése mintegy 27 ezer euró volt, amit néhány száz támogató dobott össze, és az adományok minden centje meglátszik a legelsőtől a legutolsó képkockáig, ám a technikai rész csak egy dolog, mert művészi szempontból is komoly előrelépés történt.

Egyrészt a film hossza lecsökkent a 40 perc környékére, másrészt Licata profiknak engedte át az operatőri és vágói feladatokat, és ez a döntés a lehető legjobbnak bizonyult. Szépek és jók a kompozíciók, feszesebb, egységesebb lett a tempó és ritmus, így lényegesen "filmszerűbb" is lett a folytatás, ami sokkal közelebb áll ahhoz a minőséghez, amit az átlagember a tévében és moziban lát.

Nincsenek fölösleges jelenetek, jobbak a színészek, és általában véve az egész film jóval átgondoltabb, ami egyértelműen annak az eredménye, hogy a rendező végre azzal tudott foglalkozni, ami igazán a feladata: a rendezéssel.

Megvalósítás, színészek és konklúzió:

Ezúttal is van néhány külső felvétel, de a forgatás zöme ismét műteremben, greenboxban történt, ám a jobb fényképezés következtébem ez most kevésbé szembetűnő.

Megint végig szól a zene, amire még mindig nem volna szükség, bár kétségtelenül hangulatos, ráadásul most legalább egy helyen indokolt is az aláfestés, mert erősíti a jelenet drámai hatását.

Angelo Licata rendezési stílusa sokat javult a két rész munkálatai között eltelt években; nyilván sok filmet nézhetett, talán szakkönyveket is olvashatott, vagy jó tanácsokra hallgatott, így most végre van feszültség is a történetben.

Az akciójelenetek koreográfiája tűrhető, kicsit nagyobb tempót elviseltek volna a fénykardpárbajok, de a kaszkadőrök (mert vannak) így is látványosan esnek, és legfeljebb majd a tervben lévő harmadik filmhez Licata alkalmaz egy akciórendezőt is, hogy a küzdelmek terén se legyen lemaradás.

A trükkök továbbra is nagyon jók. Rengeteg 2D-s és 3D-s effektet lehet látni, a Resurrection modelljét a valóságban is megépítették, bár a hajó külső-belső megjelenése erősen hasonlít az Alien lezuhant űrjárműjére, és a felbukkanó biomechanikus harcosok is emlékeztetnek némileg a xenomorfokra.

Az előző filmtől eltérően sokkal jobbak a szereplők, ami főleg annak eredménye, hogy több a profi színész, akik tudnak játszani is, nem csak néznek és gépiesen elmondják a szövegüket.

Míg az első rész sok sebből vérzett, hemzsegtek benne a tipikusan amatőr hibák, addig a második rész hatalmas fejlődést mutat - gyakorlatilag minden szempontból. Ami korábban rossz volt, azt kijavították, ami pedig jó, az még jobbá vált. A Dark Resurrection volume 0 elérte azt a minőséget, ami már lehetővé teszi az "igazi" filmekkel történő összehasonlítást, sok esetben olyanokkal is, melyek költségvetése messze meghaladja e produkcióét.
A tévés jelleg itt-ott még kivillan, de már az is nagy szó egy amatőrfilm kapcsán, hogy egyáltalán ilyen jelzőt lehet ráaggatni. Csak így tovább, signor Licata.

A produkció honlapja

 

A teljes film megnézhető itt - magyar felirattal is:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr187142187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása