Donnie Darko

2016. szeptember 07. 14:45 - Kővári György Márió

Kultfilm. Mindfuck. Az egyik legelborultabb időutazós (?) sztori. Másfél évtizeddel ezelőtt ilyen debütáló alkotások is születhettek, és bár Richard Kelly mozija független produkció volt, nem csak a fesztiválokon lehetett találkozni vele. Manapság, amikor már a csapból is remake-ek, rebootok és folytatások ömlenek, nehéz elképzelni az ilyet, de 2001-ben még volt rá lehetőség.

A történetről nehéz lenne bármit is mondani, mert az olyan, akár egy Moebius-szalag, de nagy vonalakban annyi, hogy egy Donnie Darko nevű srác különös álmot él át, amiben egy Frank nevű óriás nyúl elárulja neki, hogy nemsokára vége lesz a világnak.
 
A hátralévő napok eseményei mind összefüggenek egymással; plusz van lezuhanó repülőgép-hajtómű, hipnózis, és persze utazás a lélek sötét bugyraiba. Ez Jake Gylenhaal első abszolút főszerepe, és kiválóan megoldja az egyáltalán nem könnyű feladatot.
 
Rejtély (legalábbis számomra), hogy Kelly mit akart kifejezni ezzel a filmmel, de a hangulatteremtés mindenesetre nagyon ott van, továbbá kisebb mellékszerepekben is hírességeket láthatunk (pl. Noah Wyle, Drew Barrymore, Mary McDonnell, és persze Patrick Swayze).

A rendezői változat 20 perccel hosszabb a mozis verziónál, a különbségek itt olvashatóak.
Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5511686167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása