Sex Education (1. szezon)

2019. július 12. 13:15 - Kővári György Márió

Nem csak Magyarországon, de világviszonylatban is sok helyen ütközik nehézségekbe a szexuális felvilágosítás. Mert a szex tabu (bár mindenhonnan ömlik az emberekre), mert a szülők sem tudják, hogyan beszéljenek erről a gyerekeikkel (mert anno nekik sem mondták el), az iskolák is épp elég leterheltek azzal, hogy a "rendes" tananyagot átadják, és akkor még egy szó sem esett a heterótól eltérő irányvonalakról, melyek terén még nagyobb lemaradások vannak (már ha nem tiltják vagy egyenesen büntetik azokat).
Ezek egyik következménye, hogy az elmúlt néhány generáció szexuális ismeretei aggasztóan hiányosak, jobb híján pornófilmekből és az internetről tanulják meg, mit hogyan és hova, ez azonban olykor több kárt okoz, mint amennyi haszonnal jár, mert bár mindenki szexelni akar, de az egészet üres testiségként fogják fel, érzelmek nélkül, így a kapcsolatok is ugyanúgy eldobhatókká válnak, mint mondjuk egy Mekis üdítős pohár.

A Netflix ezen próbál segíteni a Sex Education című brit dráma-komédia sorozattal, melynek főszereplője a 16 éves Otis, akit még nem különösebben érdekel a szex, terapeuta anyja és az iskolai környezet hatása miatt azonban nem tud elbújni előle. Egy véletlen során összebarátkozik a suli különc jócsajával, akivel összeállva hamarosan szexuális tanácsadóvá lép elő, ez pedig alapvető változásokat hoz az életében.

Kicsit olyan ez a sorozat, mint az Amerikai pite, csak épp lényegesen komolyabban veszi önmagát és a humorát is, a mondanivaló pedig eleve vérkomoly, sőt örök érvényű és égetően aktuális. Sok szexuális jelenséget érint kendőzetlenül, pl. vaginizmust, a szüzességet, ejakuláció hiányát, elnyomó szülők miatti gátlást, a homoszexualitást, a tiniterhességet, stb., és ne legyenek kétségeink afelől, hogy ezeket mind a való életből vették.
A figurák, a köztük lévő viszonyok és a konfliktusok talán sablonosnak mondhatók, de közben épp ezekre van szükség ahhoz, hogy a nézők azonosulni tudjanak velük és így talán szembenézzenek önmagukkal is, és elkezdjenek olyan kérdéseket feltenni, melyeket addig nem mertek vagy nem volt módjuk.

A főszereplő Asa Butterfield telitalálat Otis figurájára, de ugyanilyen zseniális választás Gillian Anderson a srác anyjaként. Eleve az összes színész lubickol a szerepében, és a legapróbb mellékszerep is jelentőséggel bír (imádtam pl. Jakobot, a svéd szakit).

Azt hiszem, bátran kijelenthető, hogy a Sex Education napjaink egyik legfontosabb sorozata, és jótékony hatással lehet nem csak a fiatalabb, de akár az idősebb generációk szexhez való viszonyára is, erre pedig mindennél nagyobb szükség van most.


Témába vágó könyvajánló, amit én személy szerint mindenki számára kötelező olvasmánnyá tennék: Inti Chavez Perez - RESPEKT - szexkönyv fiúknak
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr4414941706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása