Piranha (1978)

2019. május 31. 22:51 - Kővári György Márió

Roger Corman B kategóriás mocska a Cápa után nem sokkal próbálta meglovagolni a közönség új keletű félelmét a vízben élő ragadozóktól. Különös hozadék, hogy az egyik híres Spielberg-epigon, Joe Dante ült a rendezői székben, aki ekkoriban még bőven kezdő hollywoodi direktor volt, ugyanakkor e film tapasztalatai is segíthették abban, hogy néhány évvel később elkészítse klasszikusát, a Szörnyecskéket, aminek nem mellesleg Spielberg volt az egyik producere. A kör bezárul. :)

Van itt minden, mi trash-rajongó szem-szájnak ingere: titkos katonai kísérlet, mutáns piranhák, csinos nők, egy lányát féltő apa, egy gátlástalan üzletember, sok vér, stb., de ne feledjük, hogy 40 éve ezek még nem számítottak annyira elcsépelt közhelyeknek, mint manapság.

Joe Dante a lehetőségeihez képest tisztességesen elkészítette a filmet, simán kölcsönvette Spielberg "ha nem látjuk, jobban félünk a szörnytől" módszerét a Cápából (lásd még Ridley Scott Alienjét), egyáltalán nem csak úgy odahányta a produkciót; hát istenem, a forgatókönyv szögegyszerű megoldásaival nem akart mit kezdeni, inkább a feszültségkeltésre koncentrált, ami sikerült is neki.

Mint sok hasonló, régi klasszikusban, a Piranhában is van egy kedvesen nosztalgikus báj, avagy az idő még az ilyen mozgóképszemetet is képes megszépíteni.
Szólj hozzá!
Címkék: Egynek jó

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9014872984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása