The Hot Zone

2019. június 14. 23:27 - Kővári György Márió

Hot Zone: különlegesen veszélyes hely, amelyben speciális védőfelszerelések és eszközök használatosak valamilyen biológiai vagy kémiai fertőzés, ill. szennyeződés kontrollálása érdekében.

A National Geographic (!) produkciója leginkább a Vírushoz hasonlít, abban a kontextusban legalábbis, hogy a főszereplő orvos itt is egy halálos afrikai kórokozóval, ez esetben az ebolával veszi fel a harcot amerikai földön. És ahogy a lassan hivatkozási alappá váló Csernobilt, e minisorozatot is megtörtént események ihlették, mégpedig az ún. restoni incidens.

1989-ben halálos betegség söpört végig egy intézetben, ahol kísérleti, oktatási és szórakoztatóipari célokból behozott majmokat tartottak karanténban. A vizsgálatba bevonták a USAMRIID-et (United States Army Medical Research Institute of Infectious Diseases), a tesztek pedig pozitív eredményt hoztak az Ebola Zaire jelenlétére az elhullott állatok vérében, később pedig emberekben is.

Az állatorvos, patológus Nancy Jaxx ezredesnek kulcsszerepe volt abban, hogy megállították a vírus terjedését, és bár utólag bebizonyosodott, hogy az ebola egy másik, emberre nem halálos fajtája okozta a fertőzést, az eset precedenst teremtett arra, hogy a hatóságok felállítsanak egy általános protokollt és intézményrendszert a hasonló betegségek kitörésének megelőzése érdekében.

Valamilyen módon elkerülhetetlen az összehasonlítás a Csernobillal, ám amíg az különösebb hatásvadászat nélkül borzolja az emberek idegeit, roppant autentikus, aprólékos és hiteles, addig a The Hot Zone a legalapvetőbb filmes közhelyekkel és a "vírusos" mozik kötelező, bejáratott eszközeivel operál.

Nincsen ezzel nagy baj, hiszen ettől lesz olyan, amilyennek lennie kell, ahogyan a nagy könyvben meg van írva, emiatt működik, de emiatt lesz csupán átlagos, semmiben sem kiemelkedő produkció is, melyben nincsen semmilyen újdonság, hiszen a történet összes konfliktusa, fordulata, dramaturgiai húzása, a karakterek és a köztük lévő viszonyok alakulása a megszokott sémákat követi.

Akinek ez nem okoz problémát, megtalálhatja a számítását a The Hot Zone-ban, melynek főszereplője az ex-Vészhelyzetes Julianna Margulies, de több más ismert színész is feltűnik: Noah Emmerich, Topher Grace, James D'Arcy, Robert Sean Leonard, vagy Liam Cunningham, az egyik vezető producer pedig Ridley Scott.

Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7514894964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása