Kolyma - Birthplace of Our Fear (Félelmünk szülőhelye)

2019. június 09. 10:48 - Kővári György Márió

Azt mondják, Oroszországot nem lehet megérteni, hanem hinni kell benne. Magyarként ez nekem nyilván nehezen megy, még úgy is, hogy a születésem után további 13 évig állomásoztak "átmenetileg" hazánkban az orosz katonai csapatok.

Nekünk is akadnak 20. századi nemzeti sokkjaink, pl. Trianon vagy a Don-kanyar, de az oroszok számára az egyik legnagyobb valószínűleg a Gulag, vagyis kényszermunka-táborok rendszere, ami a sztálini Szovjetuniót szőtte át. Hazánkból is több százezer embert hurcoltak el, egyes becslések szerint viszont Oroszországból közel 20 milliót, akik tizede bele is halt az embertelen körülményekbe.

Az orosz blogger és újságíró, Jurij Dud nemrég szembesült azzal a ténnyel, hogy országa fiataljainak egy része még sosem hallott minderről, ezért elhatározta, hogy végigjárja a Magadan és Jakutföld közötti 2000 km-es utat (amit nem mellesleg a kolymai térség táboraiban élő rabok építettek), elbeszélget az arrafelé élőkkel, megpróbálja feltárni az orosz emberekben létező képet egy letűnt korszakról, és utánajár, hogy az idősebb generációkat máig meghatározó félelem hogyan függ össze ezekkel az időkkel.

Elég hosszú film, közel 140 perces, és bár nem válik unalmassá egy kívülálló számára sem, de olykor kissé terjengős, mert egy-egy megszólaló csapongva beszél, ami a személyes élmények miatt érdekes ugyan, de a fő téma szempontjából nem minden releváns. Kicsit lehetett volna feszesebbre venni a szerkezetet, főleg annak fényében, hogy kiknek készült ez a "dokumentum road-movie" (vajon egy átlagos fiatal végigül a Youtube előtt több mint 2 órát...?).


Jurij Dud nem csak megrázó történelmi tények után kutat, hanem egyfajta látleletet is ad napjaink orosz mentalitásáról, legalábbis a távol-keleti régióban, ahol egyesek még mindig nosztalgiával tekintenek a Sztálinizmusra, miközben másoknak (leginkább személyes érintettség okán) nagyon is határozott véleményük van a vezér szerepéről és tetteiről.

Ezek után egy kívülálló talán jobban megérti az orosz néplelket, ami valahogy mindig a karizmatikus vezetők (Vlagyimir Vlagyimirovics is erre alapozza a hatalmát...) és egy nagy, erős, győzedelmes Oroszország iránt sóvárgott.

Ugyanakkor érdekes látni, mennyire mások az oroszok ahhoz az elképzeléshez képest, ami pl. bennünk él. Lám, a sztereotípiák nem feltétlenül igazak. Talán nekünk, magyaroknak sem ártana egy hasonló film, hiszen bőven van mivel szembenézünk.

A film angol felirattal megnézhető itt:
Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr114885664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása