The Farthest

2018. augusztus 26. 13:21 - Kővári György Márió

Számos sorozat és film vágója, Emer Reynolds, tavaly készítette el a Voyager-1 és -2 "űrrebocsátásáról" szóló egész estés dokumentumfilmjét, ami egybevágott a nagyszabású NASA-projekt 40. évfordulójával. 

Az emberiség (szerintem) eddigi legnagyobb tudományos projektje 1977. augusztus 20-án vette kezdetét, majd szeptember 5-én folytatódott, amikor fellőtték a két űrszondát, melyek feladata a naprendszer bolygóinak tanulmányozása volt, de ezen kívül van még egy céljuk: a rakterükben tárolt aranyszínű lemezen az emberiség üdvözletét hordozzák.
Napjainkban a két szonda már több mint 17, ill. 21 milliárd kilométerre jár a Földtől, átléptek a naprendszer határát, és immár a csillagközi térben haladnak (hogy eljussanak oda, ahová még senki nem merészkedett).

A film végigköveti a terv megszületését a kezdetektől egészen a kilövésekig, archív felvételeken mutatja be, ahogyan a szondák elérik a külső bolygókat, eközben pedig a program egykori munkatársai mesélnek érdekes és izgalmas részleteket. Fontos kiemelni, hogy Carl Sagan is megjelenik korabeli videókon, hiszen a híres csillagász és "tévétudós" maga is alaposan kivette részét a programból.

Aki látott már életében Discovery Channeles vagy National Geographicos dokumentumfilmet, az ebben sem fog csalódni, de persze maga a téma az, ami eladja ezt a szinte felfoghatatlan jelentőségű, fantasztikus történetet.

A program hivatalos oldala: https://voyager.jpl.nasa.gov/
Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7114758209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása