The Game Changers

2019. november 11. 16:27 - Kővári György Márió

Az utóbbi időkben (ismét) nagy divat lett a vegetáriánus és vegán életmód; érvek és ellenérvek - na, meg ezek (olykor habzó szájú) képviselői - feszülnek egymásnak, hogy akkor most mi is az egészséges, valóban szükségünk van-e húsra és általában állati eredetű élelemre.
Sajnos, az ilyen vitákban ritkán hangzanak el reális alternatívák, hogy pl. mégis hogyan lehetne megoldani 7,5 milliárdnyi embert élelmezését, mi lenne azokkal a százmilliókkal, akik közvetve-közvetlenül az élelmiszeriparból élnek, de önmagában az a tény, hogy a téma napirenden van, azt jelenti, hogy a probléma valós és nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

Louie Psihoyos dokumentumfilmje, melynek többek között Arnold Schwarzenegger, James Cameron, Lewis Hamilton, Pamela Anderson és még egy rakás híresség volt a producere, James Wilks, egykori MMA-harcos segítségével igyekszik meggyőzni a nézőt a növényi alapú étrend előnyeiről, miközben a szokásos dokus eszközökkel (beszélő fejek, stb.) mutatja be a témát.


Bár a téma kétségkívül érdekes, vita- és gondolatébresztő, személy szerint nekem a totális elfogultság volt a legnagyobb problémám, vagyis hogy a rendező egyetlen szóra sem méltatta a "másik oldalt", a húsevőket, ilyen formán viszont a feketéről is be lehetne bizonyítani, hogy fehér, a Földről meg azt, hogy lapos, hiszen csak elegendő támogató nyilatkozat kell, odarakunk pár híres arcot meg "szakértőt", alátámasztjuk néhány "ténnyel", és már készen is vagyunk.


Szóval kiegyensúlyozottságot ne keressünk, mint ahogy szerintem valódi objektivitást sem, hiszen ezerszámra dobálóznak az orvosi és tudományos szakkifejezésekkel - ilyen vitaminok, olyan őskori fosszíliákon alapuló "bizonyítékok", amolyan statisztikák, vizsgálatok és tanulmányok -, de számomra ezek nem voltak meggyőzőek, épp "másik oldal" hiánya miatt.

Persze, oké, egy rendezőnek joga van azt és úgy csinálnia, amit és ahogy akar, de nekem hiányzott az érvek összecsapása, a pro és kontra, ami alapján én (vagyis a néző) eldönthettem volna, hogy kinek hiszek, mit gondolok erről az egészről, hogyan illik bele a világképembe.
Itt csak az van, hogy ezerrel nyomják, hogy tessék növényi alapú étrendet fenntartani, mert az jaj, de csudijó, olyan erős leszek tőle, mint Patrik Baboumian, de nem kapok döntési lehetőséget. Ez meg szerintem nagyon kevés egy ennyire fontos téma esetében. Ezzel együtt a film
Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9115301772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása