Leonard Nimoy (1931 - 2015)

2015. február 28. 10:57 - Kővári György Márió

Leonard Nimoyra emlékezik a Filmkocka ezzel a gyűjtéssel - nem csak a Star Trek-filmekből.

Filmszínészi pályáját 1951-ben kezdte, és eleinte fel sem tüntették nevét a stáblistákban. Ez néhány év alatt megváltozott, például az 1953-ban készült Old Overland Trail című filmben, amelyben egy indián törzsfőnököt játszott.

Egyik korai filmszerepéért - 1952-ben - 500 dolláros gázsit kapott. Az eredeti Star Trek első szezonjában, 1966-ban, epizódonként már 1250 dollárt keresett.

Utolsó szerepe a 2013-ban készült Sötétségben - Star Trek Spockja volt.

Rendezőként tucatnyi filmet jegyez, köztük olyanokkal, mint például a Három férfi és egy bébi, a Bankrabló a feleségem, és persze két Star Trek-mozi (Star Trek 3 - Spock nyomábanStar Trek 4 - A hazatérés). A The Bangles számára rendezett egy klipet, amiben szerepel is.

Gyerekkora óta érdekelte a fényképezés, és egy ideig komolyan foglalkoztatta is a gondolat, hogy felhagyjon a színészkedéssel, és "főállásban" legyen fotós. Az évek során több albuma is megjelent, valamint számos kiállítást rendeztek a képeiből.

A Star Trek Eredeti sorozatának összes epizódjában szerepelt, beleértve a két pilotot is.

A Star Treken kívül további öt sorozatban szerepelt William Shatnerrel (The Man From U.N.C.L.E.Mission: ImpossibleStar Trek - A rajzfilmsorozatT.J. HookerFuturama).

1970-ben nyitott egy kisállatboltot.

Egyetemi végzettségei miatt gyakran becézték "a másik Dr. Spock"-nak (az "első" a híres gyermekorvos és szakíró, Benjamin Spock volt).

Star Trek 3-ban Kirk és legénysége ellopja az Enterprise-t, hogy a Dr. McCoyban lévő katrát, vagyis Spock személyiségének élő esszenciáját eljuttassák a Vulkánra, hogy ott egyesítsék a Genezis bolygón újjászületett Spock testével. A filmben szerepel a Vulkán földi nagykövete, Sarek, azaz Spock apja is, akinek nagy befolyása van a Föderációban, mégsem jár közben a szervezet vezetőinél fia érdekében, pedig ha logikusan elmagyarázta volna, hogy miről van szó, egész biztosan kapott volna segítséget, a szertartást pedig gyorsan és gond nélkül végrehajthatták volna.

Star Trek 4-ben Spock "megsaccolja" a 23. századba való hazatéréshez szükséges adatokat azon értékek alapján, amit Scotty mondott neki, beleszámolva a bálnák és a tartályokban lévő víz összsúlyát is. A transzporterek azonban tökéletes pontossággal megadták volna ezeket.

Star Trek 4-ben Leonard Nimoy ötlete volt, hogy Spock egy vulkáni idegnyomással bírja jobb belátásra a buszon a magnóját üvöltető punkot. A DVD-kommentárban a színész-rendező elmeséli, hogy ezt egy valós esemény ihlette, amikor egy new yorki boltnál látott egy ugyanígy viselkedő fiatalt.

Három férfi és egy bébi forgatása előtt Leonard Nimoy közel 200 ikerlányt nézett meg, hogy kiválassza a Maryt játsszó kislányt, mielőtt Lisa és Michelle Blair mellett döntött volna.

A 60-as évek közepén Nimoy elmesélte a 16 Magazine nevű ifjúsági lapnak készült interjúban, hogy apjának borbélyüzlete volt, és a Star Trek népszerűségének csúcsán a vendégek sokszor rendeltek tőle Spock-frizurát, miközben fogalmuk sem volt arról, hogy ki vágja a hajukat.

Bolondosan a szerelemről rendezésére korábbi családi dráma- és komédia-rendezései (Két szülő közt, Három férfi és egy bébi) miatt kérték fel.

Két szülő közt egyik fontos és érzelmes jelenetének forgatása után kiderült, hogy a második kamerával gond volt, így meg kell ismételni a felvételt. Leonard Nimoy nagyon kényelmetlenül érezte magát, hogy meg kell kérnie a jelenetben remekelő Diane Keatont az ismétlésre, hiszen annyira jól játszott előzőleg. A rendező ezért két tucat vörös rózsával kopogott be a színésznő szobájába, és csak miután átadta a virágokat, az után mondta el a kellemetlen hírt.

Két szülő közt volt az akkor hat éves Asia Vieira első filmszerepe. A kislány nagyon megkedvelte Nimoyt, és amikor a forgatás ideje alatt látta a második Star Trek-filmet (Khan haragja), amiben Spock meghal, nagyon elszomorodott, mert azt hitte, hogy ez a valóságban is megtörtént. Amikor másnap találkozott a rendezővel, és rájött, hogy nincs semmi baja, odaszaladt hozzá, megölelte, és azt mondta neki, hogy nagyon örül, amiért jobban van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr127227509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása