Filmes fegyverek - 2. rész - frissített

2014. július 23. 08:30 - Kővári György Márió

A lista első feléhez kattints IDE.

- Mi a fene ez?
- A fénybunkó. Ez a fegyverünk.
- Működik?
- Hát ööö...
>BAMF<
- Nem rossz.
Sylwester Stallone és A pusztító.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy "a mágneses gyorsítópuska az utolsó gyorsítópuska az évezred kézifegyverei között. A neutronáramot elektromágneses akkumulátoron vezeti át."
Ez a fegyver egy kellék, ami a Heckler & Koch G11-es alapján készült, ami ekkoriban (1993-ban) még fejlesztés alatt állt. Röviden: kurva jó puska!

Gyilkos robotokban szerepel egy "okospisztoly", aminek mozgáskövető lövedékei vannak, vagyis lehet futni előlük, csak nem érdemes. Nyilvánvalóan filmes kellékről van szó, de az alapja meglehetősen hasonlít egy Detonics 1911-re.

Léon, a profi kedvenc fegyvere egy hangtompítós Beretta 92FS.
"Edd meg! Ne a pisztolyt, te kis patkány, hanem ezt a mocskot!" Ez ugyan a Macskafogóban volt, de épp ehhez a képhez illik.

Én és a Magnum. Igazából mindegy is, hogy Piszkos Harry hat vagy öt golyót lőtt-e ki, a fegyvere egy Smith & Wesson Model 29 .44-es Magnum, aminek ereje van.

Robotzsaru pisztolya Auto 9 névre hallgat, ami a valóságban egy speciálisan átalakított Beretta 93R. Murphy a folytatásokban (filmek és sorozatok) is végig ezt a pisztolyt használta, a 2014-es remake-ben viszont már egy NI-408 fantázianevű fegyvert, ami kellék, alapja viszont egy Beretta, amin 3D-nyomtatóval készült kiegészítőelemek vannak.

Robotzsaruban sokféle fegyver látható, a legemlékezetesebb közülük azonban egy bazinagy Barrett M82-es, ami barátságos méretű, 50 mm-es robbanógolyókat lő ki. A távcső helyén egy kellék-kereső van, ami eredetileg számítógépes céladatokat jelzett volna ki, de a költségek csökkentése érdekében ezeket a jeleneteket törölték a forgatókönyvből.

Tim Burton első Batmanjében egész biztosan a Joker extrahosszú csövű pisztolya volt a legemlékezetesebb fegyver. Ez egy Smith & Wesson Model 15-3, amire egy több mint fél méteres csövet szereltek.

Az első Terminátorban Schwarzenegger lézerirányzékos pisztolya, amivel a plakáton is pózol, egy .45-ös AMT Hardballer Longslide.

James Cameron egy másik filmjében, az Aliensben is sok futurisztikus fegyver akad, ezek egyike az a gépágyú, amit Vasquez és Drake használ. A valóságban ezek átalakított, német MG42-esek, amiket egy speciális kameramozgató-rendszerre, ún. steadicam-hevederre erősítettek.


Az Aliens tengerészgyalogosainak szabványos kézifegyvere az M41A impulzuspuska, ami természetesen nem valódi, hanem kellék, és olyan alegységekből áll, mint például egy M1A1 Thompson géppuska, egy Remington 870-es shotgun, és egy Franchi SPAS-12. A tetején lévő fogantyú egy videokameráé, amikor pedig Ripley Newtot megy kiszabadítani, egy M240-es lángszórót erősít az így sem kis teljesítményű puskához.


Az Aliensben Bishop megmutatja, milyen jól bánik a késsel. A kellék, amit használt, egy Gerber Mark II katonai tőr, azon belül is a fekete színű változat.

Robert Rodriguez és Quentin Tarantino Grindhouse-filmjei nem lettek túl jók, korábbi alkotásaikhoz képest legalábbis elmaradtak. A Terrorbolygó című epizódban szerepel egy szó szerint tüzes lábú szépség (Rose McGowan), akinek leszakadt virgácsa helyére egy géppuska-protézis kerül, vagyis egy Bushmaster HBAR Carbine, kiegészítve egy Cobray CM203 gránátvetővel.

Danny Trejo majdnem minden filmjében (pl. DesperadoKémkölykök, Ragadozók stb.), amit Robert Rodriguezzel közösen készít, valamilyen vágó- vagy szúróeszköz nevét viseli (pl. Cuchillo, Machete). Hogy miért, az rejtély.

A Schwarz legyen veletek! Az Űrgolyhók minden idők legjobb sci-fi-paródiája, abban látható ez a kígyófejet mintázó gyűrű, ami a Schwarz sötét oldalához tartozik, míg a világos oldalé egy S-betűt formázó változat, bár az csak egy bizsu, amit csak úgy találtak.

A kurrrvapecérek pedig egy Calico M100-assal kapják meg a magukét.

Star Trek mindenkori energiapisztolyát fézernek (phaser) hívják, ami az egységes filmtörténelem egyik legismertebb fegyvere. Amióta a klasszikus szériában feltűnt (az 1960-as évek közepén), sok változata volt, így például a korai pisztoly-alak után volt belőle kártyapaklira hasonlító, és puska-változat is.

Különvéleményben volt látható az ún. hánytató, ami leginkább egy teleszkópos fémbotra, közkeletűbb nevén viperára hasonlít. Nem túl gusztusos tulajdonsága, hogy akihez hozzáérintik, azonnal sugárban kezd okádni.

Psyhoban a bomlott elméjű Norman Bates nem elégszik meg annyival, hogy a falba fúrt kis lyukon át kukkolja a motelbe érkező fiatal nőket, hanem anyja ruháiba öltözve, egy jókora konyhakéssel le is mészárolja őket - Marion Crane-t például egy olyan jelenetben, ami minden igényes filmes iskolában kötelező tananyag.

Az első Péntek 13-ban Jason még egy sima késsel, később azonban már egy hosszú bozótvágóval, azaz machetával vadászik áldozataira.

Maszkos kollégája, Michael Myers, hozzá képest hűségesebb, mert végig kedvenc kését használja aHalloweenben.

A wannabe-dark kislányok, akik marhára alternatívnak szeretnék hinni magukat, imádják a sötét Silent Hill-játékokat. A filmek eléggé bénák lettek, mindenesetre a híres piramisfejűek feltűnnek bennük, csakúgy, mint hatalmas kardjuk. Nehéz lehet egy ilyennel szalámit szeletelni...

Emlékszünk még arra, milyen csúnyán megjárta Tommy Lee Jones az Úszó erőd végén? Nos, neki egyrészt nem valami ütött szöget a fejébe, hanem Steven Seagal, másrészt az nem szög volt, hanem egy katonai kés.

A remek dél-afrikai District 9-ban látható földönkívüli fegyvert (AMR-B21) a Weta Workshop készítette. Ennek a fantáziapuskának az a különlegessége, hogy csak a rákok vagy az átváltozó Wikus kezében működik, mivel DNS-minta alapján azonosítja használóját.

Dó... Ray... Egon... A Szellemirtók protonágyúját Dr. Egon Spengler tervezte. Az eszköz egyfajta pozitron-ütköztető, ami egy protonsugarat hoz létre, és képes a negatív töltésű ektoplazmikus entitásokat, vagyis szellemeket elkapni. Amúgy a sugarakat célszerű nem keresztezni, mert veszélyes lehet: leáll minden létfunkciód és az összes molekulád szétrobban. Totális protonreverzió.

Sokaknak talán csalódás lesz, de az a bizonyos aranypisztoly, amit a férfi, azaz Scaramanga (Christopher Lee) használ, nem valódi fegyver, hanem filmes kellék. A történet szerint ez egy 4,2 mm-es, egylövetű pisztoly.

Természetesen James Bond-film nincsen Walther PPK nélkül, ami Sean Connery-től Daniel Craigig minden Bond-színész kezében feltűnt (a "nem hivatalos" filmben viszont egy Walther P5-öt szorongatott a derék ügynök).

Starship Troopersben az űrgyalogság szabványos kézifegyvere a Morita MK I-es, ami természetesen nem valódi, hanem filmes kellék, alapja viszont több darabból áll: Ruger Mini-14/AC-556Ithaca 37Muzzelite MZ-14M60. A hadsereg számára számtalan további Morita-modell áll rendelkezésre (pl. mesterlövészpuskák, nehéz gépágyúk stb.)

Szárnyas fejvadász, azaz Rick Deckard pisztolya egy szabványos 2019-es modell, amit a los angelesi rendőrök is használnak, de a filmben nem hangzik el nevére vagy típusára vonatkozó információ. A kellékfegyver mindenesetre egy Steyr-Mannlicher Model SL puska és egy Charter Arms Bulldog revolver házasságából született.

Dredd-filmek híres Törvényhozója több változatban is látható volt annak fényében, hogy Sylvester Stallone vagy Karl Urban vette őket kézbe. Sly fegyvere egy Beretta 92FS, míg Urbané egy Glock 17-es, és természetesen mindkettő alaposan át van alakítva, extra kiegészítőkkel van felszerelve, hogy "jövőbelinek" tűnjön.
A történet szerint a Törvényhozók gazdájuk DNS-ére vannak kódolva, azaz senki más nem tudja használni őket; ezen kívül képesek szimpla és sorozatlövésre, a tárakban vannak páncéltörő golyók, bénítótöltet, és persze akad beépített hangtompító is.

A piros azt jelenti: állj! Pokolfajzatnak ugyan semmit nem kell kompenzálnia (esetleg a macskaimádatát), mindenesetre ő is egy jókora pisztolyt hord magánál, aminek Szamaritánus a neve. A fém részek írországi templomi harangok anyagát tartalmazzák, megszentelt ezüstöt, valamint egyéb mitikus fémeket, a fa részek pedig állítólag Jézus keresztfájából valók. Négy golyó fér a tárba, ezeket maga Pokolfajzat készíti hobbiból. Néhány töltényben szenteltvíz van, másokban pedig fokhagyma-kivonat. Mivel a Szamaritánus súlya mintegy öt kiló (!), gazdája előszeretettel használja kalapácsként, amennyiben kifogy a munícióból.
Ez a pisztoly teljes egészében a filmhez lett tervezve és gyártva, és '50-es évekbeli kézifegyverek adták hozzá az ihletet.

Mad Max 2-ben Humungus egy ugyanolyan Smith & Wesson Model 29 .44-es Magnummal tüzel, mint amilyen Piszkos Harrynak is van, pluszban egy vadásztávcső is fel van rá szerelve.

Max fegyvere ehhez képest egy hétköznapi, lefűrészelt válltámaszú és dupla csövű shotgun.

A sivatagi vadgyerek, a Kölyök borotvaéles fémbumerángja szintén halálos fegyver (bocs, Mel...), és amikor a morgó srác elhajítja, akkor célszerű fémkesztyű nélkül nem utána kapkodni, különben nem csak a levegőt, de az ujjacskákat is (le)hasítja.

Az eredeti Total Recallban az egyik mutáns, Tony, kap fel egy gazdátlanná váló pisztolyt, hogy kezelésbe vegye a katonákat. Ez valójában egy félautomata Calico M950-es.

Ugyanitt Picur egy Franchi LF-57-tel büntet.

Mátrix-trilógia gyakorlatilag egy fegyver-reklámfilmnek is felfogható, annyiféle puska és pisztoly látható benne. Csak néhány a teljesség igénye nélkül: Glock 17IMI Desert Eagle Mark XIXBeretta 84FS Cheetah,Beretta 92FSMicro UziHeckler & Koch MP5KSkorpion 61M16GE M134 Minigun stb.

Ghost in the shell-animékban Togusa egy Mateba 2008M fantázianevű pisztolyt hord magánál, ami a Mateba 2006M elképzelt, jövőbeli változata.

Motoko Kusanagi őrnagy fegyvere egy Crvena Zastava Nosle M22 típusú könnyű géppuska, ennek alapja egy valódi FN P90-es.

Az Antióchiai Szent Kézigránát a megfelelő választás vérivó rágcsálók ellen, de csak akkor, ha elhajítás előtt háromig számol az ember. Se többet, se kevesebbet, különben megdöglend.

Star Wars-filmekben fegyverek tucatjait lehet látni, amik egy része valóságos pisztolyokon vagy puskákon alapszik, de persze sokféle fantázia-modell is akad. Han Solo Blastech DL-44-ese speciel igazi: egy német Mauser C96 Broomhandle átalakított változata.

A rohamosztagosok szabványos kézifegyvere, a Blastech E-11 is valódi: egy Sterling L2A3 géppuska.

Ezzel szemben a vukik híres lézer-nyílvetője teljes egészében a fantázia szüleménye, amit a Star Wars-filmek illusztrátora, Ralph McQuarrie talált ki. Az emberek nemigen használják ezt a fegyvert, mert bár a súlya nem nagy ("csak" 8 kiló), a felhúzásához akkora erő kell, amit csak a vukik, vagy más, emberfeletti erejű lények képesek kifejteni.

A világ leghíresebb filmes fegyvere szerintem a fénykard. Bár sokan lézerkardnak nevezik, a corusca-kristályokon átvezetett, és egy erőtér által egyben tartott energiasugár nem lézer, hanem plazma.
A nyaláb színe a kristályok függvénye, hossza szabályozható. Mivel egy fénykard lényegében csak a markolatból áll, a súlypontja nagyon alacsonyan van, ezért rendkívüli ügyesség szükséges a használatához. Avatatlan személyek könnyen megölhetik magukat pusztán az által, hogy nem megfelelően tartják az aktív fegyvert.
A Star Wars-legendárium szerint a fénykard ősét Erőkardnak nevezték (Forcesaber), és egy Rakata nevű faj képviselői találták ki. Ez a fegyver eleinte még nem "kard" volt, hanem az Erő sötét oldalának fókuszáló eszköze. Az első, kezdetleges fénykardokat a Jedik elődei, az ún. Je'daii rend tagjai alkották meg - mintegy 26 ezer évvel Yavin előtt (BBY) -, amikor azt tanulmányozták, hogyan tudnának "megdermeszteni egy lézernyalábot". Végül BBY 15,500 évvel sikerült a technológiai áttörés, és bár ezek a korai kardok meglehetősen instabilak voltak, túlmelegedtek és csak rövid ideig tudtak működni, alapelvük már megegyezett a modern fénykardokéval - ám ekkoriban még inkább szertartásokon használt kellékek voltak. A kardok fegyverként való alkalmazása az ősi Sith-ektől ered.

Mint filmes kellék, Luke fénykardja egy régi fényképezőgép vakujának akkumulátor-rúdja volt, amire kiegészítő alkatrészeket szereltek.

Jackie Chan kezei és lábai, de egyéb testrészei is szolgálhatnak fegyverként, ám ha erre valamiért nincs mód, akkor gyakorlatilag bármilyen hétköznapi használtai tárgyat képet felhasználni, hogy legyőzze ellenfeleit. Szék, legyező, palacsintasütő, törölköző, létra, esernyő, tányérok... olyan tárgy nem készült még a világon, amivel Jackie ne bunyózott volna.

Ha valakit érdekelnek a filmes lőfegyverek, akkor az Internet Movie Firearm DataBase-t ajánlom figyelmébe. A Maszk is onnan veszi az infóit. :D

A lista első feléhez kattints IDE.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr756477539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reszet Elek 2014.07.24. 20:45:42

- Ha már Kill Bill esetleg Gogo meteor hammerje.
- Indiana Jones ostora
- Boba Fett háti rakétája vagy "kábelkilövője"
- Rambo gépágyúja a dzsippen
- A Predator Schaefer őrnagyának ágakból font íja
- Thompson géppisztoly bármelyik gengszterfilmből
- A menekülő ember Dynamójának vagy Fireballjának cucca.
- Desperado Quinójának (vagy Campáé?) nagybőgő rakétavetője

Amúgy kissé csalódott vagyok, tudod miért...

Area51 2014.07.24. 20:48:28

A "The Sword and the Sorcerer" hárompengéjű kardja is finom cucc. Két penge kilőhető.

Hitman76 2014.07.28. 09:36:26

Kicsit dolgozni kellet volna még ezzel a cikkel! Tele van pontatlanságokkal - és hogy stílusos legyek - ordas nagy mellélövésekkel. A teljesség igénye nélkül: Sean Connery a nem hivatalos James Bond filmben - Never Say Never Again - nem Walther PPK-t, hanem Walther P5-t használt. A képen is ez van a kezében.
Az Aliens-ben a Smart Gun-ok átalakított MG42-es géppuskák, és nem "M56-osok".

butyko 2014.07.28. 09:36:34

A " Marathon életre-halálra " c.film náci főszereplőjének Stiletto pengéje is érdemelhetett volna egy említést.

etruszk 2014.07.28. 09:36:38

Penge kardja? Jessica Biel fegyvere a Penge - Szentháromságból? Til Schweiger aktatáska géppisztolya a Gyilkosok gyilkosából?

etruszk 2014.07.28. 09:36:41

Engem a 1998-as Lost in Space-ben látott fegyver érdekelt volna, ami először mint pisztoly funkcionál, de aztán Joey Tribbiani, akarom mondani Don West őrnagy átépíti és így nagyobb tűzereje lesz.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.28. 09:38:24

@Reszet Elek: A lista a teljesség igénye nélkül készült, nem az volt a cél, hogy a világ összes, filmben valaha szereplő fegyverét beleírjam.

Indy ostorát nem tekintem fegyvernek.
Boba Fett háti rakétája nem fegyver.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.28. 09:39:17

@Hitman76: Megnézem, és ha igazad van, akkor kijavítom az "ordas nagy hibákat".

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.28. 09:40:08

@butyko: Erről a fegyverről nincs tudomásom, valószínűleg ezért nem vettem fel a listára.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.28. 09:41:20

@etruszk: Nem láttam egyik, általad említett filmet sem. A Penge mellesleg direkt nincsen is a listán, mivel finoman szóval sem nyűgözött le.
A Gyilkosok gyilkosa sem, így a fegyverre sem emlékszem belőle.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.28. 09:42:08

@etruszk: A LiS-remake életem egyik legrosszabb filmélménye, emlékeim szerint nem is bírtam végignézni, így az általad hiányolt fegyverre sem emlékszem.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.28. 09:48:39

@Hitman76: Igazad volt, javítottam mindkét hibát. Ha van még valami, amit elnéztem, akkor kérlek, jelezd. Köszi.

Hitman76 2014.07.28. 20:11:03

Az M41A impulzuspuska egy M1A1 Thompson géppisztoly átalakítása, a cső alászerelt "gránátvető" egy Remington 870-es sörétes puskából készült,melynek hőpajzsa és előágyszánja egy Franchi SPAS-12-esről származik.
A Starship Troopers c. filmben szereplő Morita MK I egy Muzzelite MZ14 gépkarabélyból készült, mely a Ruger Mini-14 egy variánsa. A fegyver csövére egy M60-as géppuska lángrejtőjét szerelték. Itt a cikkben kicsit keverted a dolgokat. A cső alá szereltek egy Ithaca 37-es sörétes puskát.
A Terminator c. filmben egészen pontosan egy AMT Hardballer .45 Longslide típusú fegyver szerepelt lézeres irányzékkal.
Tony Montana a Sebhelyesarcú c. filmben ténylegesen egy Colt AR-15-öst használ, melynek van olyan verziója,melyre m-203-as gránátvetőt szereltek. Azonban egy a kiegészítő nehezen beszerezhető volt anno, ezért a film fegyvermestere egy Cobray CM203-as jelzőrakéta kilövő eszközzel helyettesítette, mely nagyban hasonlít az éles gránátvetőre. Ezt a megoldást alkalmazták a Predator első részében, Arnold fegyverénél.
A Kill Bill-hez használt illusztrációdon nem Uma Thurman szerepel. Linkelek egy képet, melyen viszont ő van. Láthatod, hogy a kardján a tsuba egyedi formájú, a te képeden azonban nem ez a fegyver szerepel.

whatculture.com/wp-content/uploads/2011/07/killbill.jpg

A taxisofőrben Rober De Niro ténylegesen egy Smith & Wesson Escort pisztolyt használ, melynek űrmérete .22 LR (Long Rifle). Ez a lőszer 5.66–5.73 mm átmérőjű, tehát a 22 mm bizonyosan hibás.
"Dióhéjban" ennyi! :D :D

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.28. 20:37:25

@Hitman76: Oké, cserélem a Kill Billes képet, mert látom, hogy van rajta vízjel.

A Moritánál azok vannak felsorolva, amiket te is írtál, és nem kevertem, mivel eleve nem is írtam "sorrendet", csak felsoroltam az alegységeket.

Az Aliens M41A-jánál is azokat a típusok vannak megnevezve, amiket te is írtál.

A Terminátornál kiegészítettem a fegyver nevét.

Köszi a segítséget. :)

butyko 2014.07.29. 09:11:02

@Kővári György Márió: Semmi baj,hiszen senki sem látta az összes létező mozifilmet - kivéve -Chuck Norrist:) - de ez egy ún.alapmű,amit kell látni(a fsz.Dustin Hoffman) Egy szállóige is született a filmből: "Biztonságos?"

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.29. 09:12:21

@butyko: Azt nem mondtam, hogy nem láttam. :) Alapműnek nem biztos, hogy nevezném, de ezen nem veszünk össze. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.30. 13:00:45

okés, megvan akkor bond és piszkos harry fegyvere is. :D

Lobo Marunga 2019.04.29. 12:47:56

A rohamosztagosok nagyobbik, német MG42-esről mintázott fegyverét okvetlenül megemlíteném még.
Meg persze a Peacemaker Coltot a Vissza a jövőbe 3-ból.