Harc az Endor bolygón

2017. január 11. 12:49 - Kővári György Márió

A Star Wars-trilógia anno akkorát durrant, hogy azt még talán az Androméda galaxisban is hallották. Lehet, hogy filmjeivel George Lucas - tudtán kívül - popkulturális jelenséget alkotott, ám a Csillagok háborúja emellett szórakoztatóipari termék is, vagyis az amerikai üzleti modell szerint az utolsó fillért is ki kell préselni belőle, így A Jedi visszatér után Lucas a televízió felé próbált nyitni (a hírhedt Hollyday Special után újra), így született meg az Ewok-kalandok című kétrészes minisorozat, melynek első része, A Bátrak Karavánja 1984-ben készült el, folytatása, a Harc az Endor bolygón pedig egy évvel később.
A nagyfilmekhez képest alaposan megnyirbált költségvetés és faék-egyszerűségű sztori miatt egyik rész sem ért el átütő sikert, de tény, hogy ha nem vagyunk idősebbek 5-6 évnél, akkor ez pont nem fog érdekelni minket.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Egynek jó

For the Love of Spock

2017. január 04. 21:36 - Kővári György Márió

Habár Leonard Nimoy 2015. február 27-én elhunyt, emléke és a populáris kultúrára tett hatása még sokáig megmarad, és nem csak a Star Trek rajongóinak szívében.
Spock 50 éve emeli vulkáni üdvözlésre a kezét, ám Leonard Nimoy sokkal több volt leghíresebb szerepénél: énekes, fényképész, filmrendező... apa, ember. Ez előtt tiszteleg fia, Adam, aki nem sokkal apja halála után kezdte el készíteni dokumentumfilmjét.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott

Női filmzeneszerzők

2016. december 28. 13:53 - Kővári György Márió

anu-tali.jpg

A filmzeneszerzést - is - hagyományosan férfi szakmának gondoljuk, egyszerűen azért, mert a komponisták között több a férfi, mint a nő. John Williams, Jerry Goldsmith, Ennio Morricone, Hans Zimmer, James Newton Howard, Alan Silvestri, Danny Elfman neve hallatán sokunk bólint elismerően, hogy aztán eldúdoljuk valamelyik szerzeményüket. De ki írta pl. a Csokoládé, esetleg a Batman - A rém álarca aláfestéseit? Vagy a Hősökét? Ez esetben alighanem bősz fejvakarás lenne a válasz, mivel nevezett produkciók zenéi mögött nem egy nagyágyú férfi komponista áll, hanem hölgy. Régóta tervezem, hogy egy cikkben megemlékezem a női filmzeneszerzőkről, és nem csak azért, mert érdemes tudni róluk (és mert más még nem írta meg), hanem mert ugyanolyan felejthetetlen pillanatokat képesek okozni műveikkel, mint férfi kollégáik.

Tovább
Szólj hozzá!

The Expanse, 1. szezon

2016. december 22. 21:00 - Kővári György Márió

A Helix című széria kapcsán már említettem, hogy "az HBO, a Netflix és az AMC mellett igencsak nehéz labdába rúgni tévésorozatok terén, de azért persze a többi médiacég és tévécsatorna is próbálkozik", szóval a SyFy is, csak neki kevésbé megy, mint a versenytársaknak. Hogy ennek mi az oka, azt kivülállóként nyilván nem tudom, de találgatni ettől még lehet. Talán nekik van a legszerényebb költségvetésük, a riválisok már elszipkázták a legjobb forgatókönyvírókat, producereket és showrunnereket, így a scifis csatornának "csak a resztli" jutott, stb. Külsőségeiket tekintve amúgy a SyFy sorozatai sem rosszak, és ötletekből is sok jó akad, valami azonban mégis hiányzik, és amíg ezt nem találják meg, addig a legfényesebb állócsillaguk továbbra is a Battlestar Galactica marad.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Egynek jó

Elle

2016. december 21. 21:00 - Kővári György Márió

Robotzsaru, Total Recall, Starship Troopers, Elemi ösztön, ShowgirlsÁrnyék nélkül. Mi a közös ezekben? Hát persze, hogy a rendező. Paul Verhoeven jellegzetes stílusa és képi világa mindegyikben visszaköszön, van mindenféle, de főleg médiakritika, stb. Na, ehhez képest az Elle-lel egy ízig-vérig európai filmet készített, melyben nyoma sincs az amerikai mozijaira jellemző vonásoknak. Úgy is mondhatnám, ez a legkevésbe Paul Verhoeven-film, amit Paul Verhoeven rendezett.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Ajánlott