Comic Trash, avagy a legrosszabb képregényfilmek

2014. június 29. 10:00 - Kővári György Márió

Az utóbbi években a képregényfilmek reneszánszát éljük; F4, Batman, Pókember, X-Men, Thor, Amerika kapitány, Zöld Lámpás, Hulk és a többi. Ezek egy része bombasiker lett, mások szerényebben teljesítettek, vannak azonban olyan képregény-adaptációk is, melyeket a gyártók azóta is igyekeznek elfelejteni és/vagy letagadni.

Bár nem tartozik a szuperhősök közé, Howard, a kacsa szintén a képregényfüzetek oldalairól lehet ismerős. Az 1973-ban a Marvelnél debütáló kacsa szatirikus, parodisztikus figura, ehhez képest az 1986-ban készült filmben ennek már nyoma sem volt, helyette egy bugyuta sci-fi-komédiát készítettek az alkotók.

A nem túl hízelgő „a világ egyik legrosszabb filmje” címet is magán viselő alkotás vezető producere George Lucas volt, aki hiába ölt a produkcióba 37 millió dollárt, a film végül világviszonylatban alig 38 milliót volt képes összekaparni. Az egyik mellékszereplő a fiatal Tim Robbins volt, aki általában színészként és rendezőként is remekelni szokott (Oscar-díjat kapott a Titokzatos folyóért), olykor azonban érthetetlen módon beletalál valami bődületes ostobaságba.

A megtorló egy iszonyatosan kemény figura, valódi antihős, a '70-es évek szülötte, amely megágyazott a modern bosszúfilmeknek (pl. Bosszúvágy Charles Bronsonnal), és persze leképezte az igencsak botrányos amerikai közbiztonságot a '70-es, '80-as évek időszakában. A történet szerint az egykori katona, Frank Castle családját lemészárolják, amibe a férfi szinte beleroppan. Eltűnik a világ szeme elől, nem sokkal később azonban állig felfegyverkezett, hidegvérű bűnvadászként tér vissza, hogy leszámoljon családja gyilkosaival, és általában minden bűnözővel.

Mielőtt Thomas Jane és Ray Stevenson magára húzta a Megtorló halálfejes gúnyáját, 1989-ben a „svéd kalapács”, Dolph Lundgren játszotta el a vasalóállú bosszúangyalt. A VHS-kazetták és videotékák kora volt ez, amikor bármilyen szemetet ki lehetett adni, az emberek zabálták. Kivéve ezt. A filmet végül Amerikában be sem mutatták moziban, viszont fel-felbukkant képregényes fesztiválokon, és persze állandó képviselője lett a tékák legalsó polcainak. Habár Lundgren volt az eddigi három Megtorló közül a legjobb (értsd: ő hozta külsőleg a legjobban a figurát), a film igen gyér fogadtatásban részesült.
A díszletek, a történet és az effektusok bénák voltak, csakúgy, mint az akciójelenetek, melyektől pedig a nézők a legtöbbet várták, na és persze a színészi játék sem volt éppen Oscar-esélyes.

 

Amerika kapitány már 1944-ben feltűnt egy fekete-fehér filmsorozat erejéig, első nagyjátékfilmes debütálására viszont 1990-ig kellett várni, de bár ne tette volna. Albert Pyun, a direct-to-video egyik jeles képviselője foglalt helyet a rendezői székben, a pajzsos hős csillagos-sávos jelmezébe pedig Matt Salinger bújt, aki azóta sem csinált semmi érdemlegeset, de azért látható néha tévésorozatokban vagy low-budget filmekben.

A premier a Kapitány képregényes megjelenésének ötvenedik évfordulójára esett – volna, ugyanis a tesztvetítések annyira elborzasztották a gyártó stúdiót, hogy egyre kijjebb és kijjebb tolták a premier dátumát, végül moziban nem merték bemutatni (külföldön bezzeg igen, többek között az egykori Szovjetunióban is), ellenben videón és később DVD-n is megjelent. A legnagyobb probléma, hogy a film ordít az ötlettelenségtől és a pénzhiánytól, és ez mindenen meg is látszik (gagyi jelmezek, béna színészek, átlagon aluli speciális effektek).

A fantasztikus négyes szintén megjárta már Hollywoodot, mielőtt Tim Story 2005-ben és 2007-ben vászonra vitte volna saját verzióit. Persze azok sem voltak túl jók, de az 1994-ben készült celluloid-borzalomhoz képest mindenképp értékelhetőbbek, ha másért nem, akkor Jessica Alba bájos pofija és a vizuális effektusok miatt.

A producerek a filmet soha nem is akarták moziban bemutatni, hanem egyből videóra szánták, erről azonban elfelejtették a rendezőt és a színészeket értesíteni, akik így joggal hihették azt, hogy most aztán belenyúltak a tutiba. Ha azt mondom: Roger Corman, akkor sokan biztos felkapják a fejüket, hogy ja, akkor már mindent értenek. A kisköltségvetésű B-filmek koronázatlan királya állt ugyanis az első F4-film mögött, ami így már sok mindent megmagyaráz (a nevetséges jelmezeket, Reed Richards röhejes frizuráját, és a Lény animatronikus maszkját, bár nyilván erre ment el a legtöbb pénz).

A csapat természetesen Fátum doktorral kerül összetűzésbe, de a történet nem is érdemel több szót, aki van annyira mazochista, hogy kíváncsi a filmre, megtekintheti a legnagyobb videómegosztón.

Mielőtt Bryan Singer elkészítette volna az első X-Men-filmet 2000-ben, egy tévésorozat is tervbe volt véve a mutánsok kalandjaiból. Ez lett (volna) a Generation X, melyből végül csak a pilot készült el 1996-ban, a sorozatot viszont már nem rendelte be a FOX, mert ők is érezték, hogy csak önmaguknak ártanának azzal, ha műsorra tűznék az ifjú X-ekről szóló szériát. (A magyar nézők – "hála" az RTL Klubnak – pár éve megcsodálhatták a jeles alkotást, amely Szupercsapat címen került adásba.)

A történet röviden annyi, hogy Emma Frost és Sean Cassidy, a két legfejlettebb mutáns megment egy 15 éves lányt, Jubileet, aki a Xavier Intézetbe kerül, hogy belőle is szuperhőst neveljenek, csakhogy egy őrült professzor felfigyel a lány kivételes képességére, mellyel valóra válthatja gonosz tervét. Az emberiséget a teljes káosz fenyegeti, és egyedül a Szupercsapat képes a professzort megállítani.

A színészi játék és az effektusok pocsékok, látszik rajtuk, hogy nem sok pénz állt a produkció rendelkezésére, a jelmezek pedig egyenesen szánalmasak; az alkotók minden bizonnyal abban reménykedtek, hogyha a FOX rábólint a sorozatra, akkor a pénzcsap is megnyílik. Tévedtek.

Mindannyiunk kedvenc vízimentője, Dévid Hatlábhossz 1998-ban Nick Furyként, vagyis a S.H.I.E.L.D. főnökeként égette magát egy olyan tévéfilmben, amely kőkomolyan a következő cselekménnyel operált: a nyugdíjas szuperügynököt visszarendelik szolgálatba, mert egy terrorista-csoport, a HYDRA egy halálos vírussal fenyegeti Manhattant, miközben 1 milliárd dolláros váltságdíjat követel.

Hasselhoff sosem volt jó színész, így ebben a filmben sem volt mit megcsillogtatnia, ellenben nevetséges, ahogy a betonkemény, szemkötős, szivarozó ügynököt megjeleníti, és olyan szigorúan néz, hogy attól még Steven Seagal is összecsinálná magát. Eredetileg ez is tévésorozatnak indult, de a FOX ismét jól döntött, amikor nem kért a projektből, látván a pilot színvonalát.

De hogy ne csak a Marvelt fikázzam, itt egy film, ami egy DC-s kiadványon alapul.

Steel 1997-ben készült, főszereplője pedig az NBA-s kosárlabdázó Shaquille O'Neal. Steel egy viszonylag fiatal karakter, 1993-ban bukkant fel először egy Superman-történetben.

A magyar keresztségben a nem túl fantáziadús Acélzsaru címet kapott film John Henry Ironsról szól, aki azzal keresi a kenyerét, hogy fegyvereket tervez a hadseregnek (lényegében egy feka Tony Stark, csak annál jóval csóróbb, még kevésbé playboy). Amikor kidolgozza, hogyan lehet a katonákat békés úton semlegesíteni, és az ötletet senki sem veszi komolyan, abbahagyja a munkát. Ám amikor észreveszi, hogy az utcai harcokban a rivális bandák sikeresen alkalmazzák módszereit, összeszedi minden találékonyságát, hogy visszavágjon az őt ért sérelemért. Különleges páncélöltözéket tervez, és Steel néven lép színre.

A 17 milliós költségeknek csak kis hányadát volt képes a film visszatermelni, Amerikában alig 2 milliót hozott, ami derekas buktának számított már akkor is, bár mindez nem csoda, hiszen a főszereplőnek gyakorlatilag nem volt semmilyen színészi tapasztalata, a történet gyenge volt, egyedül a női főszereplő, Annabeth Gish kapott pozitív kritikákat.

Az ismertebb filmek között sem nehéz amúgy alacsony színvonalra lelni:

Marvel Comics:

Daredevil, a Fenegyerek (állítólag a stúdió és a producerek hülyesége miatt lett olyan, amilyen)

Elektra (Jennifer Garner tökéletesen alkalmatlan volt erre a szerepre, már a Daredevilben is)

Ghost Rider 1-2. (Nicolas Cage lassan megérkezik a gödör aljára)

DC Comics:

Supergirl (A Superman sikerét akarta volna meglovagolni, de nem ment neki)

Superman 4. - A sötétség hatalma (a második film után kellett volna abbahagyni a sorozatot)

Batman és Robin (minden pillanatában gáz)

A Macskanő (komoly tévedés, de legalább Halle Berry átvette az Arany Málnáját)

Jonah Hex (avagy nem minden képregényt kell feltétlenül megfilmesíteni)

Zöld Lámpás (látványos, de agyatlan és idegesítő)

Egyéb:

Tank girl (nem sokan ismerték a képregényt)
Dredd bíró (bár ez annyira nem
rossz film, csak nem sok köze van
a képregényhez)
A szövetség (nézhető film, csak
kissé túlvállalta magát, és nem
tudta ezeket az elvárásokat
rendesen teljesíteni)
Barb Wire (elkövette azt a hibát,
hogy komolyan akarta venni önmagát,
de hát Pamela Anderson műmellei
eleve lehetetlenné tették a próbálkozást)
Spawn (a képregény is eléggé elborult,
szóval nem csoda, ha nem lehetett belőle
jó filmet készíteni)
Wanted (egy film legfontosabb
eleme továbbra is a forgatókönyv -
ha az nincs, film sincs)
Popeye (az a baj, hogy
komolyan gondolták)
A pap (Paul Bettany Kaptárja)
44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkockasag.blog.hu/api/trackback/id/tr656431901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.30. 09:29:35

howard kacsát anno szerettem :) bár nem volt róla sok háttérinfóm

VacakBlogHu 2014.06.30. 09:29:41

Én szeretem a DareDevilt és a Wantedet is :) Amikor a Spawn megjelent annyira nem is volt rossz. A szövetség is jobb volt szerintem, mint nézhető. Annak örülök, hogy a Dreddet nem tartja annyira rossznak. Sokakkal ellentétben nekem a 2012-es annyira nem jön be. Nekem az volt a nézhető kategória. Persze lehet, hogy az pontosan adja vissza a képregény hangulatát, de attól még nem fogom szeretni.

prometheus_X 2014.06.30. 09:30:05

Az első 2 legutóbbi Pókember kimaradt. Siralom mindkettő és csak nyomokban van köze a rendes storyline-hoz, kezdve azzal, hogy a képregényben Pókember csak a ruhával tud hálót kilőni, mivel a saját képességei kimerülnek a pókösztönben, a falramászásban, a rendkívüli gyorsaságban és az emberfeletti erőben. Gyerekkorom egyik kedvenc hőséről nem a meghatottságtól könnyeztem a filmek végén...

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.06.30. 09:30:06

Én imádtam fiatalként a Lundgrenes Punishert. :) És a gonosz ninja néni is nagyon tettszett a filmben. :D
A Steel sem volt rossz.
Az Elektrát meg újra nézném.
A Batmen és Robin, na az hatalmas bukta egy rakás sztárral és tényleg űbergáz.

ATS 2014.06.30. 09:30:19

Howard, a kacsa-t nem ismertem képregény formában, viszont filmként szerettem kis koromban, most is szórakoztatónak találom és jóval ötletesebbnek, mint a mostani futószalagos szuperhőz filmeket 0 sztorival. A világ egyik legrosszabb filmje lenne? Hát szerintem egyáltalán nem, sőt...

bollokcs 2014.06.30. 09:30:31

A Howard a kacsa nekem gyerekként tetszett, volt benne valami aranyos (Lea Thompson-nak pedig jól állt a Les Paul és az 80's rocker girl image... :) )

dedalon74 2014.06.30. 09:30:38

A Spawn, meg A pap vállalható. Az előbbinek még a zenei CD-jét is megvettem anno.

Mészáros Laci 2014.06.30. 09:31:40

a szuperhősfilmeket nem bírom (egy kivételével, a hihetetlen család, amely egy nagy szuperhősfilm-paródia, amely a szuperhősfilmek ismerete nélkül is élvezhető).

nem az a baj velük, hogy jó vagy rossz képregényadaptációk, hanem ugyanaz, mint a eredeti szuperhős képregényekkel: lelki óvodások szintjén rögzítik a nézőket ("olvasókat")

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 09:33:31

@pingwin: Én is láttam, de elég régen, nem emlékszem ma már rá nagyon. Akkor annyira nem hagyott bennem nyomot.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 09:38:00

@VacakBlogHu: A szeretet semmit nem jelent, én nem személyes benyomások alapján ítélkezem. Láttam én is majdnem az összes filmet, így a Daredevilt moziban is, eleinte "tetszett" is, de aztán hallottam, hogy nem a rendező elképzelése szerinti verzió került végül mozikba, és ez most nem ellene szól, tehát a stúdiónak nem kellett valami kontár miatt közbeavatkoznia.
Nézhető film, persze, csak túlontúl átlagos és középszerű.

Nekem A szövetséggel sincs bajom személy szerint, viszont nem ismerem a forrásképregényt, amiből készült. A film az elmegy-kategória.

A Dredd bíró egynek szintén jó, csak ki kellett volna belőle hagyni Rob Schneider összes jelenetét. Ezzel együtt nem sok köze van a képregényhez, míg a Dreddnek annál több. Nekem - ha már így kell fogalmazni az egyszerűség kedvéért - az jobban tetszett, mint Stallone több helyen is stílusidegen mozija.

Eaven 2014.06.30. 09:38:16

Ezek egy része nézhető film, feltéve ha sose hallottál a képregényről. :)

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 09:40:50

@prometheus_X: Nem maradtak ki az új Pókemberek. Azok egyenként is jobbak, mint Sam Raimi trilógiája.
1989 óta sok éven át vettem a Pókember-képregényeket, és pont nem zavart semmiféle változtatás, ami Marc Webb filmjeiben volt. A Raimi-féle mozik viszont valahogy nem az igaziak, még úgy sem, hogy meg lehet azért nézni őket, és egyáltalán nem olyan rossz filmek. Csak nem is jók.
Az új részek sem annyira kiemelkedőek, ezt elismerem, de valami plusz mégis van bennük.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 09:41:47

@Madnezz: Tervezek majd írni az eddigi összes Megtorló-filmről, így A Büntető is benne lesz a szórásban. :)

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 09:43:10

@ATS: A világ legrosszabb képregényfilmje-címet nem én aggattam a Howardra, én csak átvettem. Nem ismerem a képregényt, de akik igen, nyilván annak a lényegét hiányolják a filmből, ami teljesen más lett így, kb. csak a szereplő szintjén megmaradva az eredetiség talaján.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 09:43:51

@bollokcs: Egyetértek, bár amikor az ember kisgyerek, a legtöbb film tetszik neki. :)

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 09:44:43

@dedalon74: Amúgy igen, vállalhatóak, csak ezzel együtt nem annyira jók. A pap gyakorlatilag egy Kaptár- és Alien-nyúlás, némi Mátrixszal körítve. De Karl Urban jó benne, az tény.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 09:45:35

@BaktaLórántLánya: Ízlések és ficamok. Én igyekszem nem szubjektív módon ítélkezni, mert ennyi erővel az összes Zs-kategóriás filmre is azt lehetne mondani, hogy "jók", csak mert sokaknak tetszik.

Jegkoko 2014.06.30. 09:51:11

@prometheus_X: Nem tudom te mit néztél, de az legújabb pókemberben a peti parkernek nem a kezéből jön ki a háló mint az előző trilógiában hanem épített egy hálóvető szerkezetet mint am ilyen a rajzfilmbne illetve képregénybe is volt.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 09:55:19

@Mészáros Laci: Nem muszáj bírnod a szuperhősfilmeket. Én pl. A gyűrűk urával és még néhány mással vagyok ugyanígy; hogy ki lehet velük kergetni a világból. Ez személyes benyomás kérdése, elismerem, de ennélfogva nem is ítélkezem róluk, mivel nem láttam őket, és a regényt sem olvastam, ezek után jogom sincs elítélni.

"a eredeti szuperhős képregényekkel: lelki óvodások szintjén rögzítik a nézőket ("olvasókat")"

Ebben nagyon nincs igazad. Olvastál te valaha szuperhősös képregényeket? Én elég sokat, és egyáltalán nem vagyok lelki szinten óvodás, sőt éppenséggel a képregények olvasása (mert igenis olvasni kell őket) terelt a könyvek és a filmek irányába. Képregények nélkül ma sokkal kevesebb lennék emberileg.

El kell vonatkoztatni a fantasztikus történetektől és a műfaji korlátok szabta jellemzőktől, és akkor meglátja az ember a lényeget, az emberi drámát a szuperhős-képregényekben, amik - némi túlzással - modern kori mítoszok, modern kori istenekről - mint volt az ókori Görögországban és Rómában, de az ezeknél előbbi mítoszok is ide sorolhatóak, pl. Gilgames története, a Kalevala, az Edda stb.

Képregények olvasása nélkül én ma nem tudnék ezekről, nem írnám még ezt a blogot sem, és még egy csomó dolgot nem csinálnék, ha annak idején nem mozdítja meg a képzeletemet az első magyar Pókember-képregény 1989-ben.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 09:57:20

@Eaven: Ezzel részben egyetértek. Sajnos, a hollywoodi filmipar ritkán veszi figyelembe a rajongók elvárásait, és ezért hajlandóak akármelyik szuperhőst kiherélni. Ennyi erővel akár a két Rozsomák-filmet is behozhattam volna a listára, de direkt nem tettem, mert az egy dolog, hogy nekem egyik sem tetszett, mert semmi köze nem volt az eredeti figurához, de azért közepes-átlagos filmekről van szó, amik profitot termeltek.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 10:00:14

@Jegkoko: És ezzel mi a gond? Az eredeti képregényben is hálóvető szerkentyűje van.

Tovább megyek: annak idején önszorgalomból lefordítottam James Cameron forgatókönyv-vázlatát, amikor még úgy volt, hogy ő rendezi a Pókember-filmet (ez még jóval Raimi előtt volt; a '90-es évek legelején). Már abban is volt ezen a téren változás, nevezetesen: Peter mutálódik a pókcsípés hatására, és egy tüskeszerű hálószövő-szerv nő a csuklóján, tehát ott sem lett volna (legalábbis az elképzelés szerint) hálóvető szerkezet.

Rob67 2014.06.30. 19:57:11

Kepregenyfilmet nezni 12 ev felett?
Na az az ultragaz.alatta sem szerettem sosem, de mi a szarra lehet izgulni huszonevesen egy kek cica ruciban repkedo szuper kepessegu bajgunarra vagy egy halot fono palimadarra?
Oke megneztem felnottkent az Aladdin tortenetet feldolgozo Disney filmet a kisfiam kedveert. Na de izzo rajongassal belemerulni mert egykor azon szundikaltam el?
Mintha nem Akarnank felnoni, pedig nem rossz az sem.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 20:09:17

@Rob67: Ne haragudj, de tévedsz. Úgy érzem, egyáltalán nem ismered a képregényeket, ellenben nem tetszhetett valami filmadaptáció, és ez alapján általánosítasz. Nincs igazad.
Képregényfilm alatt ne csak a szuperhős-történeteket kell érteni - ahogy te gondolod. Ennyi erővel ezek is hülyeségek, csak mert képregényből származnak:

300
Penge
Constantine
A holló
A pokolból
Ghost World
Dredd
Men In Black
Oblivion
RED
Vörös Szonja
Rocketeer
Sin City
Időzsaru
V mint vérbosszú
Akira
Death Note
XIII
Tintin
Az összes Asterix és Obelix
Largo Winch
Lucky Luke

stb, stb, stb.

Te pontosan azon a véleményen vagy, mint az emberek zöme, ha képregényekről van szó. Általában elmondható, hogy nem ismernek egyet sem, ellenben összemossák az amerikai szuperhős-sztorikat a képregényekkel általánosságban, ami viszont közel sem ugyanaz.

A véleményedhez jogod van persze, tiszteletben is tartom, ám mielőtt ilyen végletes kijelentéseket teszel, nem ártana előtte megismerkedned a témával, amiről véleményt alkotsz. E nélkül csak tudatlan okoskodásról van szó.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.30. 20:15:06

@Rob67: Hozzáteszem: én 35 évesen is ugyanúgy tudok élvezni egy képregényfilmet, mint akármilyen másikat, mivel jól ismerem a témát, dokufilmet is készítettem róla, és persze a természetem sem olyan, hogy élből elutasítok valamit, csak mert "komolytalannak" tartom.
A képregényeket nem gyerekek készítik, hanem felnőttek, és - ezen biztos meglepődsz - a célcsoport sem kifejezetten a gyerekkorúak közül kerülnek ki. Nagyon komoly alkotói és kreatív munka van egy-egy képregény elkészítése mögött, akár írásról, akár a rajzolásról van szó, és ezeket olyan felnőttek végzik, akik megtartottak valamit a gyerekkori lelkesedésükből, nem váltak szürke birkává, aki némán teszi azt, amit a társadalom elvár tőle. Van fantáziájuk, tehetségük, és nem félnek attól, hogy valaki lefitymálja őket, amiért "gyerekes" terméket készítenek. Az ilyen emberek sokkal szabadabbak, mint az olyanok, akik hasonló véleményen vannak, mint Te. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.04. 13:27:41

ez a kék betűtípus nagyon rossz nem bírtam/bírom elolvasni, pedig a cikk érdekelne. :S

Lesz legjobb filmek poszt is?

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.04. 13:31:41

@doggfather: Át fogom állítani mindjárt, mint ahogy a régi bejegyzéseknél is (plusz a képeket is pótolom, ahol kell).

Legjobb filmeket jelenleg nem tervezek, mert a jóságot nehezebb mérni szerintem. Ha valami rossz, pontosabban: nem jó, azt nyilvánvalóbb okokkal lehet igazolni (jelmezek, rendezés, dramaturgia stb.), míg ami jó, azt nem kell magyarázni.
Meg aztán miről beszélünk, amíg dobogós helyen áll A sötét lovag vagy akár az X-Men - Az eljövendő múlt napjai?
Ezzel együtt lehet, hogy azért írok egy ilyen listát is, ha van rá igény. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.04. 13:34:51

@Kővári György Márió: már jobb is, már olvasható, köszi érte. neki is ugrok. :D

Hogyne lenne igény, listára mindig van igény azokon lehet jókat vitatkozni/beszélgetni.
:)

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.04. 13:37:03

@doggfather: Amíg értelmesen megy a vita, addig nekem sincs bajom. A trollok és primitív bunkók megjelenésével kezdődnek a problémák - ezért is van előmoderáció.

Na, ha van igény, akkor lehet, hogy nekiveselkedem egyszer, és megírom, bár én személy szerint annyira nem vagyok legjobb-legrosszabb-mániás. Annyi biztos, hogy ha írok ilyet, annak nem az lesz alapja, hogy kinek tetszett és kinek nem. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.04. 13:59:15

@Kővári György Márió:

Persze azért írtam mellé a beszélgetést is, mert én is az értelmes vitára gondoltam, nem a trollkodásra semmiképpen.

közben elolvastam.

Nem értem, hogy a Fenegyerek filmet miért nem szeretik sokan?

Semmivel se rosszabb (igaz nem is jobb), mint az f4 filmek, vagy a pókember trilógia ami ugyanabban az időben jöttek ki, mégis ezt utálja mindenki.

És ray stevenson volt eddig a tökéletes Megtorló és nem lundgren. ;)

hassel the hoff Fury-ja nagyon jó volt mikor készült. Akkor Fury a képregényben is egy ilyen nagyon kemény, nagyon macsó volt. A hellicarier nagyon jól sikerült külsőleg is, meg belsőleg is.

Nem szabad elfeledni, hogy tv film, meg hogy mikor készült és úgy már nem olyan rossz szerintem.

Így elsőre. :)
Jah, és a megtorlós írások mikor jönnek? vagy már kinn vannak?

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.04. 14:03:56

@doggfather: Semennyivel nem rosszabb, igaz, de nem is jobb, pedig sokat vártak tőle. Máskor is előfordult már, hogy a gyártó stúdió addig tevékenykedett, míg a kész film nem olyan lett, amilyet a rendező elképzelt. A Fox esetében ilyen volt pl. az Alien 3 is, és ilyen lett a Daredevil is. Hallottam, hogy állítólag lesz belőle rendezői változat, de hogy mikor, azt nem tudom.

Nem láttam még Lundgren és Stevenson Megtorlóját, szóval erről nem tudok nyilatkozni. Annyi biztos, hogy külsőleg utóbbi hozta a legjobban a karaktert szerintem (a fényképek alapján).

Jaja, '90-es évek... akkoriban még több minden fért egy képregénybe, mint manapság.

Még nincs kész a Megtorló-trilógia, de tervben van. :)

Void Bunkoid 2014.07.04. 20:03:52

Ne bántsátok a Tank Girlt, a 90-es évek egyik legszürreálisabb glam/grunge madmax-paródia-képregényfilmje, ráadásul Naomi Watts is iszonyú jól játssza a beszari pilótanőt.

A Popeyet nem láttam, de ez komoly? Azért ilyen Holt költők tárasága meg Good will hunting meg 200 éves ember után én Robin Williams helyében felvásároltam volna ennek a filmnek az összes kópiáját, és egész télen azzal fűtöttem volna :))))

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.04. 20:16:11

@Void Bunkoid: Senki nem bántja, csak igyekszünk objektívek lenni. Lehet, hogy neked tetszett, de ettől még nem lesz jó egy film. Egy viszonylag kevéssé ismert képregény alapján készült filmről van szó, ezek után nem csoda, ha az emberek nem taposták egymást a mozipénztárak előtt, hogy jegyet váltsanak rá. Kisebb nézettség, kevesebb profit = bukás. Ettől nem lesz feltétlenül rossz a film, de egy olyan iparágban, ahol a sikert pénzben mérik, valahol mégis az.

A Popeye az általad felsorolt filmek előtt készült. Williams-nek ez volt az első jelentős mozifilmszerepe, megtette, amit a haza megkövetelt tőle, de nem rajta múlt, hogy ez a produkció zöld utat kapott.

Globetrotter2014 2014.07.04. 21:58:48

A Wanted egy nagyon nagyon jó film volt. Sosem értettem hogy miért froclizzák. Az egyik személyes kedvencem, bármikor újranézhető.

A maga nemében a Legue of Extr. Gent is jó volt. Szinészek, látványvilág, a változatos (mégha rém kiszámítható is) történet.

Egyébbként a Judge Dredd is rendben van, egy rendes rosszfiú kellett volna bele.

Ezek jól megcsinált filmek, nincs komolya hibájuk legfeljebb nem kiemelkedőek... A maga nemében a Howard the duck sem rossz film, csak nem volt nézőkoncepciója (pl célkorosztály). A Gardians of the Galaxy legalább akkora ökörség, ha az nem bukik akkor semmi...

Akárhogy is, itt pár film kifejezettn jó, nem egy Supergirl v Batman and Robin, ami tényleg gáz.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.04. 22:03:07

@ZF2: Az, hogy neked személyes kedvenced és hogy még hány más embernek tetszik, az számomra nem szempont, én ugyanis nem tetszés alapján értékelek. Én is láttam éppenséggel a Wantedet, és szerintem baromság, de ez meg az én szubjektív véleményem. Általában ettől elvonatkoztatva, objektív módon értékelek, nem az alapján, hogy tetszett-e, amit láttam. Sok Zs-kategóriás film is sokaknak tetszik, mégsem jók azok a filmek.

A szövetség szerintem sem annyira rossz, meg lehet nézni, de ettől még sok sebből vérzik.

Dredd bíró detto. Kb. köze nincs a képregényhez, ami marad, az nézhető, de nagyon sablonos.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.04. 22:03:19

@Kővári György Márió:

"Nem láttam még Lundgren és Stevenson Megtorlóját, szóval erről nem tudok nyilatkozni. Annyi biztos, hogy külsőleg utóbbi hozta a legjobban a karaktert szerintem (a fényképek alapján)."

Jah azt hittem azért a filmekről a terv, mert már láttad mindet.

Globetrotter2014 2014.07.05. 09:58:46

@Kővári György Márió: rengeteg jól sikerült baromság készül, de a Wanted relatíve koherens, nincsenek benne logikailag elszállt dolgok. Amúgy IMDB 6.7, 71% a paradicsomsoknál, és hát a 300+ milliós bevétel is vastagon nyereségessé teszi.

Szerintem a gáz filmek ritkán hozzák ezt a 3 adatot. Olyan van hogy átvernek egy csomó nézőt a bevételért. de ilyenkor rendszerint az IMDB adatnál visszaköszön egy idő után.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.05. 10:03:20

@ZF2: A magas pontszám és a nagy bevétel még egy filmet sem tett jóvá. A maga nemében tényleg elmegy, ezt én is elismerem, de valahogy az egész mégsem túl jó. Nem csak a fizikai képtelenségek miatt, azt még valahogy el lehet viselni, de a szereplők, a történet kliséi stb. miatt nem is túl jó a végeredmény. Egy általános közepes, esetleg.

Azért az imdb adatai sem az abszolút mérvadóak, szóval nem kell hasra esni a csillagok előtt. Ott inkább a nézőszám számít, és alig 250e ember voksolt. A 6,7 egy átlagolt eredmény, ebben benne van a 7, de az 5 csillag is.
Én is olyan 6,5-öt adnék neki, bár már rég láttam, szóval nincs annyira előttem a film.

Globetrotter2014 2014.07.07. 08:54:52

@Kővári György Márió: ezért utaltam rá hogy a Wanted mindháromban erős.

A közvéleményt meg lehet "hekkelni" a gyors haszonért, jól felépített marketinggel és az előző részek minőségével.

Pl az X Men last stand minden idők legsikeresebb X men filmje mégis a leggyengébb, de jól felépítette a várakozásokat az előző 2 rész.

A Wanted ilyenekre nem építhetett, maradtak az Alistás színészek és az (akkoriban számomra gyanúsan) erős marketing.

A bevételekből lehet gyanítani hogy sokan megnézték, ezért valószínű hogyha rossz lett volna akkor a csalódott nézők kitimblják magukat egy gyenge pontszámmal. Attól hogy sokszázer ember szavaz még nem lesz magasabb a pontszám. Legfeljebb megbízhatób, mert nehezebb (drágább) irányított szavazatokkal manipulálni.

Az IMDB 6.7 nem rossz, (én inkább úgy 7.5-8-0 között adnék rá),

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.07.07. 09:03:51

@ZF2: A csalódott nézők csak kis hányada "tombol" alacsony pontszámok adásával. Sokkal jellemzőbb a negatív marketing, azaz a fórumokon, közösségi oldalakon és egymás között történő véleménynyilvánítás, ami nem ritkán simán el tud intézni egy akármilyen filmet.

Ezt az erős-et és leggyengébb-et mire alapozod? Személyes benyomások? Én igyekszem az ilyesmit kerülni, vagy ha még ez is a véleményem, akkor objektíven megindoklom, miért van ez, mitől erős vagy leggyengébb valami, mert hát mi az, ami gyenge, vagy erős? A történet? A cselekmény? A színészi játék? A rendezési stílus? A dramaturgia?
Az átlagember nem figyel ilyesmire, legalábbis nem ennyire elválasztva és tudatosan, mégis ezekből áll össze az, amit úgy neveznek, hogy "jó film" vagy "rossz film", ugyanakkor vannak bizonyos nyilvánvaló dolgok is, amik a szubjektív benyomásoktól függetlenek - legfeljebb csak a néző nem képes megérteni őket, ezért mondja azt, hogy rossz.

wolves84lb 2015.10.21. 12:45:59

@Rob67: Na most, aki már gyerekként sem rajongott a szuperhősökért, az ne jöjjön már az ideje felnőni dumával.
Megnyilvánultál egy olyan témában, amihez semmi közöd, semmi ismerettséged, nem kedveled. Adja magát a kérdés: mi a faxnak vagy itt? És minek kellett ezt leírnod?

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2015.10.21. 12:52:17

@wolves84lb: Alapvetően ő nem tudja, mit kritizál, hiszen jó eséllyel nem ismeri a témát. Ismeretlenül vagdalkozik, ahogy az ilyen emberek szoktak, de közben alapvető dolgokkal nincsen tisztában.

Én 37 évesen is kedvelem a képregényeket, mert pontosan tudom, mit képviselnek, és többek között ezért is szeretem a műfajt. Ahogy pl. egyéb művészeti alkotások, regények, festmények, stb. között is akadnak jók, rosszabbak, úgy a képregények között is, és igen, némelyik valóban elég rossz, de nem mind, az pedig óriási arroganciát és tudatlanságot jelez, ha valaki egy kalap alá veszi őket, különösen úgy, hogy kb. fogalma sincs arról, mit beszél, és nem is érdekli, csak dumál bele a nagyvilágba. Úgy is mondhatnám: az ilyesmi a buta ember tipikus megnyilvánulása.
süti beállítások módosítása